Radnici FIAT-a zabrinuti zbog vesti o produženju plaćenog odsustva

Radnici fabrike FIAT Krajsler automobili Srbija (FCA) u Kragujevcu veoma su zabrinuti posle saznanja iz pojedinih medija da će menadžment kompanije od nadležnog Ministarstva uskoro da zatražiti saglasnost da još 95 dana budu na plaćenom odsustvu, pored zakonom dozvoljenih 45 dana, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu te fabrike.

Predsednik tog sindikata Zoran Marković rekao je da o tome nije informisan, ali da su se zaposleni uplašili kada su za to saznali iz medija.
Marković je rekao da je stav sindikata da najpre o svemu potraži precizne informacije iz Ministarstva rada, odnosno od kabineta premijerke Ane Brnabić.
“Mi ne znamo da li će FCA podneti taj zahtev za odobravanjem dodatnih 95 dana plaćenog odsustva, jer nas niko o tome nije zvanično obavestio. Kao što nismo obavešteni ni o tome kakav je FIAT-ov plan proizvodnje za ovu godinu, niti o eventualno novom modelu koji bi se proizvodio u kragujevačkoj fabrici”, kazao je Marković.
Dodao je da po domaćem Zakonu o radu poslodavac ima pravo da od Ministarstva rada zatraži saglasnost za dodatne dane plaćenog odsustva, preko zakonom dozvoljenih 45 dana, a za koje se plaća 65 odsto redovne zarade.
Ministarstvu je u tom slučaju potrebno i mišljenje sindikata koje nije obavezujuće, a konačnu odluku donosi ministar.
“Smatramo da o tome treba da nas obavesti FCA ili država Srbija koja je vlasnik 33 odsto kapitala”, rekao je Marković.
Prema njegovim rečima, radnici strepe jer ne znaju kakva je dalja sudbina proizvodnje u fabrici u Kragujevcu s obzirom na to da je od početka ove godine već iskorišćeno 30 neradnih dana.

Post Author: Milan

Ostavi komentar