Puniša Račić smrtno ranio Stjepana Radića u Skupštini

Odigrala se 1402 godine bitka kod Angore (Ankare). Tatari predvođeni Timorom pobedili su tursku vojsku sa Bajazitom na čelu.

Rođen je 1902 godine srpski pisac i diplomata Marko Ristić, jedan od najaktivnijih u krugu srpskih nadrealista. Posle završenog Filozofskog fakulteta u Beogradu, između dva svetska rata izdavao je i uređivao većinu nadrealističkih časopisa, a po okončanju Drugog svetskog rata, bio je jugoslovenski ambasador u Francuskoj. Dela: pesme „Od sreće i od sna“, „Bez mere“, „Nox microcosmica“, eseji „Nacrt za jednu fenomenologiju iracionalnog“ (s Kočom Popovićem), „Koje su pobude i kakvi uspesi školske filozofije“, „Smrt fašizmu – sloboda narodu“, „Književna politika“, „Ljudi u nevremenu“, „Od istog pisca“, „Krleža“, „Prostor-vreme“, „Politička književnost“, „Nacer tiempo“, „Svedok ili saučesnik“.

Na sednici skupštine Kraljevine Jugoslavije 1928 godine, poslanik Puniša Račić, razdražen zbog lične uvrede, pucao je na poslanike seljačko-demokratske koalicije iz Hrvatske, pri čemu je teško ranio Stjepana Radića, koji je kasnije podlegao povredama.

Američki atletičar Džesi Ovens 1936 godine postavio je rekord na 100 metara koji je iznosio 10.2 sekunde. Takođe na današnji dan, ali 1968. godine, atletičar Jim Hines postao je prva osoba koja je pretrčala 100 metara za manje od 10 sekundi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar