Prvi sačuvani podaci u Državnom data centru

U nedavno otvorenom Državnom data centru u Kragujevcu, za koji je iz republičkog budžeta izdvojeno 30 miliona evra, smešteni su podaci Agencije za lekove i medicinska sredstva koja je među prvim korisnicima iz javnog sektora potpisala ugovor sa Data centrom.

Među nekomercijalnim korisnicima Državnog data centra je i Univerzitet u Kragujevcu.
Rektor kragujevačkog Univerziteta prof. dr Nenad Filipović navodi da je početak rada Državnog data centra u Kragujevcu od velikog značaja za univerzitet.
U Državnom data centru u Kragujevcu trenutno radi desetoro zaposlenih, a u narednom periodu na smeštaju elektronskih podataka radiće pet puta veći broj stručnjaka koji su se školovali na nekom od kragujevačkih fakulteta.
Univerzitet u Kragujevcu je među prvim nekomercijalnim korisnicima koji su potpisali ugovor o skladištenju podataka.
Agencija za lekove i medicinska sredstva takođe koristi neke od rek ormana Državnog data centra u kojima su smešteni njihovi podaci.
Pored Državnog data centra koji predstavlja investiciju od nacionalnog značaja i koji se prostire na 14 hiljada metara kvadratnih na površini od oko 4 hektara koje je grad Kragujevac bez novčane naknade ustupio za izgradnju centra, u toku je završetak radova i na izgradnji Palate pravde koja bi za nekoliko meseci trebalo da počne sa radom.

Post Author: Milan

Ostavi komentar