Prva testiranja za Seroepidemiološku studiju krajem nedelje

Profesorka. dr Tatjana Pekmezović, rukovodilac Seroepidemiološke studije, rekla je za RTS da će danas početi realizacija uvodne faze studije, a nakon toga i prva testiranja krajem nedelje.

Kako kaže, učestvovaće oko 7.000 domaćinstava koja će popunjavati upitnik. U Beogradu će biti ispitano 1.600 domaćinstava.

„Nikako nismo birali po zaraženosti porodica. Istraživanje se odvija na slučajnom uzorku populacije, veliku pomoć su nam pružili statističari Republičkog zavoda za statistiku, to je prost uzorak populacije. Uzorak je biran sistematski. To znači da svako domaćinstvo u Srbiji ima podjednaku šansu da bude pozvano“, napominje Pekmezovićeva.

Cilj je, kako kaže, proučiti asimptomatske slučajeve, lance transmisije u porodicama ali i percepciju od rizika bolesti. Na osnovu toga, biće fomirane mere ako se virus ponovo javi.

U Institut za primenu nuklearne energije do kraja nedelje stići će oko 100 ELIZA testova, što je dovoljno da se ispita od 5.000 do 8.000 uzoraka. Prvi uzorci mogu da budu primljeni od narednog ponedeljka.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar