Protesti roditelja zbog promena uslova boravka dece u vrtićima

Grupa od stotinak roditelja potpisala je apel u kojima optužuje gradsku vlast zbog zanemiravanje dece i loše uslove posle renoviranja obdaništa. Reagovala i Vlada Srbije

Renoviranje vrtića RJ „Bambi“ koje je od vitalnog značaja po funkcionisanje svih obdaništa u Kragujevcu, dovelo je do očajanja tridesetak roditelja. Oni gradsku vlast i direktorku ustanove javno optužuju za „samovolju i nemarnost“. Problem je nastao zbog kašnjenja renoviranja objekta koje je trebalo da se uradi početkom jula, umesto u vreme kada deca polaze u vrtiće.
Deca su stihijski preseljena-80-oro njih u grupi.

„Čekalo se do sada da bi direktorka odlučila da decu iz ovog vrtića stihijski raseli po drugim objektima. „Bambi“ je od vitalnog značaja zbog centralne kuhinje iz koje se hranom snabdevaju svi vrtići ove ustanove“, piše u apelu roditelja koji su uputili javnosti. Prema njima „aktuelna direktorka, ne mareći za uslove dece za normalan fizički, intelektualni, emocionalni i moralni razvoj, pripreme za školu odlučila je na osnovu njoj znanih i nepisanih kriterijuma da seli decu po drugim vrtićima“.

Ujedno roditelji zameraju direktorki zato što „deli i spaja grupe bez prethodnog obaveštenja i odobrenja roditelja, ni jednog momenta ne mareći za interese dece“. Navode primer vrtića „Sunce“ gde je premešten deo dece i na taj način stvorile su se grupe od po 80-oro njih „koja će deliti isti toalet koji ima četiri wc šolje i četiri lavaboa“.

„U takvim uslovima deca su podložnija infekcijama i bolestima, a to neće zaobići ni vaspitačice i roditelje“, smatraju roditelji.

Poseban problem jeste i ishrana Ustanove „Nada Naumović“ gde je do sada bila organizovana priprema obroka u centralnoj kuhinji za sedam objekata: RJ „Crvenkapa“, RJ „Poletarac“,RJ „Cvetić“,RJ „Leptirić“,RJ „Naša Radost“, RJ „Lane“,RJ „Sunce“,RJ „Autić“.

„Roditeljima je saopšteno da će u narednih 6-9 meseci deca dobijati obroke po izmenjenom ritmu. Doručak u osam časova, ručak u 11, voćna užina u 13 časova. Da li je normalno da deca provedu dan gladna jer nismo sigurni da će i jedno dete moći da doručkuje i ruča u roku od dva sata, dok će preostalo vreme od 11č do 16.30 č provesti gladna i iscrpljena, što će ne sumnjivo uticati na njihovo zdravlje, emocionalni status i sam odnos među decom (gladni i razdražljivi)“, piše u apelu roditelja.

Izvor : Kurir

Post Author: Milan

Ostavi komentar