Projektom Čista Srbija Kragujevac rešava višedecenijske probleme

U okviru projekta Čista Srbija Kragujevac će konačno rešiti nekoliko velikih problema. Tu pre svega mislim na problem deponije i odvoženja smeća, fekalne i kišne kanalizacije i problem prečišćavanja otpadnih voda, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić gostujući u emisiji Epicentar Radio televizije Kragujevac.

U okviru projekta Čista Srbija Kragujevac će dobiti 350 km nove kanalizacione mreže. Poslednji je trenutak, istakao je Dašić, da se to uradi u svim gradskim i prigradskim naseljima. Mi smo sve češće u dubokim komunalnim problemima upravo zbog zastarele komunalne infrastrukture. Borimo se i zalažemo se da kroz dogradnju i rekonstrukciju fekalne kanalizacione mreže obezbedimo odnosno odradimo i kišnu kanalizaciju. Onda sledi asfaltiranje ulica ili popravka asfalta tamo gde je bilo radova na kanalizaciji. Nedolično bi bilo da se posao sa fekalnom kanalizacijom završi, a da ljudima plave dvorišta ako padne kiša. Imamo nekoliko kritičnih tačaka u gradu gde se to događa nakon obilnih kiša, podsetio je Dašić i dodao da će grad u periodu od dve do tri godine biti poprilično raskopan, ali je to nešto što mora da se sprovede pre ili kasnije.

Deo projekta Čista Srbija odnosi se na izgradnju odnosno potpuno uređenje sitema upravljanja otpadom u Kragujevcu. Postojeća deoponija u Jovanovcu je na ivici kapaciteta. Nedavno je potpisan ugovor o izgradnji Regionalne deponije u Vitlištu koja bi trebalo da podmiri potrebe našeg grada i susednih opština u narednih pet decenija. Početak radova nezahvalno je najvaljivati u ovom trenutku, jer je projektovanje najzahtevniji posao. U taj proces, najavio je Dašić, ući ćemo ako ne do kraja ove onda u narednoj godini. To nisu veliki rokovi s obzirom na to da svaki od ovih problema muči Kragujevčane desetinama godinama unazad. Ukoliko rešimo problem deponije, odvoženja smeća, tretmana otpadnih voda, fekalne i atmosferske kanalizacije to će biti velika stvar za naš grad. Da ne pominjem i gasifikaciju Energetike. Mi imamo predivnu prirodu u Šumadiji, moramo da je čuvamo i stanovnicima obezbedimo pristojan život u 21. veku.

Svi rokovi zavise od više faktora. Ne volim da obećavam ali očekujem da većina projekata krene krajem ove ili početkom sledeće godine. U tom periodu trebalo bi da počne i gradnja severne obilaznice.

Ono što najviše zanima sugrađane jeste uređenje putne infrastrukture i kako se određuju prioriteti. Svako od nas na podjednak način želi da njegova ulica bude asfaltirana, ali budžet grada Kragujevca nije takav da odjednom rešimo sve ulice, a imamo preko 700 neasfaltiranih kako u gradu tako i prigradu. Prioritet, kazao je Dašić imaju oni putni pravci koji pokrivaju veći broj domaćinstava, ali to ne znači da neko ko živi u ređe naseljenom delu grada ima manje prava da dobije asfalt ispred svoje kuće. Saveti mesnih zajednica su ti koji ispostavljaju prioritete, a onda mi na osnovu finansijskih mogućnosti u okviru tekuće godine donosimo plan i određujemo dinamiku.

Post Author: Milan

Ostavi komentar