Projekat „Regionalnog programa lokalne demokratije“ i u Kragujevcu

 

Predstavnici 17 organizacija civilnog društva iz Dimitrovgrada, Kragujevca, Paraćina i Šapca potpisali su danas u Kragujevcu sporazume o finansiranju njihovih projekata, odabranih među 54 prijavljenih na javnom konkursu.

Reč je o projektu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj, čiji je cilj poboljšanje životnih uslova za građane u lokalnim zajednicama širom Srbije. Projekat podržava uvođenje i širenje transparentog finansiranja projekata organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave, čime se osigurava veće učešće građana u procesima donošenja odluka i unapređenje javnih usluga.
Vrednost 17 projekata u Dimitrovgradu, Kragujevcu, Paraćinu i Šapcu je 235.000 evra, što pored sredstava Evropske unije, uključuje i sufinansiranje partnerskih opština i gradova – rekla je Steliana Nadera zamenica stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.
Najveći broj projekata među odabranih 17 unaprediće položaj mladih, žena, starijih sugrađana, dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom. Preostali projekti doprineće lokalnim zajednicama kroz zaštitu životne sredine i razvoj preduzetništva u turizmu.
Vrednost šest projekata koje je dobio grad Kragujevac je 6,7 miliona dinara uz participaciju lokalne samouprave od 20 posto. Sporazume o finansiranju potpisali su Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom, Udruženje hranitelja “Čuperak“, Savez slepih Srbije, Omladina JAZAS-a i Crveni krst.

Post Author: Milan

Ostavi komentar