Proglašena „Vanredna situacija“ u Kragujevcu

Nakon zajedničke sednice Kriznog štaba i štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Radomir Nikolić, saopštio je da je u Kragujevcu uvedena vanredna situacija.

On je rekao da mu je Štab za vanredne situacije, na osnovu izveštaja Kriznog štaba, predložio da uvede vanrednu situaciji na teritoriji Grada Kragujevca, izazvanu epidemiološkom situacijom, što je on i učinio.

Dalja procedura je da Institut za javno zdravlje, koja je referentna institucija, predloži resornom ministru, ministru zdravlja, mere koje bi trebalo da budu primenjene na teritoriji Kragujevca.

– Već smo pripremili mere i verujem da će Institut vrlo brzo da ih pošalje ministru, sa kojim smo u kontaktu, i da će ih on prihvatiti. Nakon njegovog odobravanja vrlo brzo će biti primenjene na teritoriji Kragujevca. Vraćamo se ne jedan, već dva koraka unazad. Vraćamo mere koje su bile primenjivane na teritoriji cele Republike za vreme vanrednog stanja, koje će pomoći da se ne širi korona. Ovde mislimo i na stambene zgrade, privredne objekte, trgovine, ugostiteljske objekte, parkove, javne površine, skupove, proslave. Najveći deo novozaraženih je zaražen na proslavama. Moramo pod hitno to da prekinemo i sprečimo da se na ovaj način širi zaraza – kazao je Nikolić.

On je dodao da bez proglašene vanredne situacije nije postojao pravni osnov da se sprovedu mere.

– Brzina kojom se širi korona govori da ne možemo očekivati od naroda da svi sprovode mere. Našem narodu je potrebno naređenje, potrebna motka i zato donosimo ovakve mere. Nakon zvaničnog usvajanja mera, inspekcije će biti na terenu i kažnjavaće sve koji ih ne poštuju. Ovo je ozbiljno upozorenje, ukoliko ne želite da čuvate svoje zdravlje, nećemo vas dozvoliti da ugrožavate zdravlje odgovornih građana koji se čuvaju, ali zbog neodgovornih ne mogu da se sačuvaju. Sve proslave i koncerti će biti otkazani. Verujem da će mere početi da važe već od današnjeg dana, što znači da će sve od današnjeg dana biti otkazano – istakao je Nikolić.

U Kragujevcu je juče zabeležen rekordni skok od 50 novozaraženih Kragujevčana, što je i bio okidač za ovakve mere.

– Već neko vreme smo aktivni na upozoravanja javnosti i Kragujevčana da se u Kragujevcu dešava nešto ozbiljno. Nažalost, u poslednja tri dana imali smo tehničkih problema, koji su nam onemogućavali da dođemo do tačne i jasne statistike vezane za stanje obolelih. Problem je otklonjen i sada na dnevnom nivou dobijamo rezultate iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac. Izašli smo gotovo na 200 ukupno zaraženih u Kragujevcu, a samo u prvom piku epidemije, za dva i po meseca, imali smo 68, što znači da smo za poslednjih 20 dana imali 130-140 zaraženih – podvukao je Nikolić.

Gradonačelnik je istakao da se uglavnom radi o mlađoj populaciji, između 17 i 35 godina.

– Imamo samo dva pacijenta koji su 1952. i 1972. godište. To govori da će ovi jači i snažniji organizmi verovatno lakše da podnesu samu bolest, ali ozbiljno upozoravamo, jer su oni prenosioci, rezervoari bolesti i u mogućnosti su da prenesu bolest na ukućane, roditelje, bake i deke, što može da dovede do tragičnih posledica – kazao je Nikolić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar