Profesoru Gutmanu počasni doktorat Univerziteta Obuda

Zvanično imenovanje dr profesora Ivana Gutmana, penzionisanog profesora kragujevačkog PMF-a, u počasnog doktora nauka Univerziteta Obuda u Budimpešti obavljeno 23. novembra 2017. godine, na dan ovog prestižnog univerziteta.

Priznanje stiže u godini obeležavanja četiri decenije rada profesora Gutmana na PMF-u, a „svojim naučnim radom, postignućima i ugledom, dao je i daje još uvek, nemerljiv dorinos u stvaranju sveukupnog ugleda i kredibiliteta PMF-a“, smatraju na ovom kragujevačkom fakultetu.

Profesor Gutman je magistrirao na Univerzitetu u Zagrebu 1973. godine iz oblasti teorijske organske hemije. Te godine je iz iste oblasti i doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.
Zaposlio se na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu 1977. godine i na njemu radio sve do odlaska u penziju 2012. godine. Doktorat matematičkih nauka je stekao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 1981. godine.  Član je SANU od 1988. godine (redovni član od 1997), Međunarodne akademije matematičke hemije od 2005. godine, Akademije nelinearnih nauka (Moskva) od 2006. godine i Evropske akademije (London) od 2012.

Dobio je nagradu Kulturno prosvetne zajednice Kragujevca za naučno ostvarenje iz oblasti teorijske hemije (1980), medalju Srpskog hemijskog društva za pregalaštvo i uspeh u nauci (1987), nagradu “Vojislav K. Stojanović” Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije za rezultate postignute u naučno–istraživačkom radu (1993), zlatnu medalju i povelju Srpskog hemijskog društva povodom njegove stogodišnjice (1997), medalju Srpskog hemijskog društva za trajan i izvanredan doprinos nauci (2001). Počasni 3 je član Srpskog hemijskog društva od 2015. Zajedno sa Borisom Furtulom dobio je plaketu Ministarstva nauke Srbije za najbolju monografiju u oblasti prirodno–matematičkih nauka u 2010. godini. Proglašen je zaslužnim građaninom Kragujevca (2006) i dobio Đurđevdansku nagradu grada Kragujevca (za nauku) za 2007. godinu. Proglašen je istaknutim prijateljem gimnazije “Veljko Petrović” u Somboru (2015).

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar