Profesor Marko Pavlović: Predsednik Srbije krši Ustav

foto: pištaljka

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Marko Pavlović ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, umesto da se drži predsedničke neutralnosti, u svakodnevnoj kampanji za izbor narodnih poslanika, čime krši više odredbi Ustava.

„Shodno položaju nadstranačakog autoriteta, Ustav je stavio predsedniku Republike u nadležnost i radnju raspisivanja parlamentarnih izbora. Sam predsednik Republike na parlamentarnim izborima ne može da učestvuje, osim da kao običan građanin glasa, a ni to ne bi trebalo“, naveo je Pavlović u tekstu objavljenom u današnjem izdanju lista Danas.

Prema njegovim rečima, Vučić bi kao šef države trebalo da sledi primer engleske kraljice, koja kao šef države uopšte ne koristi svoje aktivno biračko pravo – da kao običan građanin ubaci listić u kutiju. Sam njen izlazak na biralište, naveo je Pavlović, stvarao bi utisak o njenoj partijskoj pristrasnosti, iako se ne bi znalo ka kojoj stranci su okrenute njene politička simpatije.

„Predsednik Republike Srbije od raspisivanja izbora do završetka izbornog procesa može da bude samo nemi posmatrač“, istakao je Pavlović.

Kako je naveo, „raspisivanje izbora je bilo prvo i poslednje njegovo ustavno ponašanje u parlamentarnom izbornom procesu 2020“.

„Sve što je dalje činio i čini, je protivustavno. On se na izborima javlja kao najaktivniji učesnik, čije ime nosi lista najjače izborne koalicije, odnosno on je suštinski nosilac te liste“, istakao je Pavlović, navodeći da je „već ovim činom pogazio član 4 Ustava kojom je propisana podela vlasti“.

Pavlović je konstatovao da se Vučić, suprotno ovoj odredbi, kao jedan vrhovni organ izvršne vlasti, javlja kao nosilac liste kandidata za Narodnu skupštinu, odnosno za vrhovni organ zakonodavne vlasti.

„Njemu, pak, kao jednoj ‘glavi’ dvoglave izvršne vlasti nije mesto među kandidatima za 250 ‘glava’ zakonodavne vlasti“, naveo je Pavlović.

Izvor:  Danas

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar