Prof. dr Nenad Stanišić član gradskog veća za finansije o novom budžetu

Planirani budžet grada Kragujevca za 2023. godinu iznosi 10 547 000 000 dinara, što je povećanje od 10 procenata u odnosu na inicijalno planiran budžet za 2022. godinu, rekao je prof. dr Nenad Stanišić, član Gradskog veća za finansije, prilikom predstavljanja Nacrta Odluke o budžetu grada Kragujevca za 2023. godinu.

Razlog za povećanje budžeta je pozitivan trend u delu naplate prihoda, tako da prihodi i primanja Grada rastu i to se vidi u izvršenjima budžeta za tekuću, 2022. godinu. U skladu s tim trendom, mi imamo javnu raspravu o rebalansu budžeta za 2022. godinu i po prvi put će rebalans u toku godine biti uvećan u odnosu na inicijalno planirani budžet. Uskoro ćemo na novembarskoj sednici Skupštine grada Kragujevca imati i povećanje budžeta za tekuću godinu, a u decembru će Skupština razmatrati budžet za 2023. godinu koji je za 10 procenata veći od inicijalno planiranog budžeta za 2022.

Prema rečima prof. dr Stanišića, povećanje od 10 procenata u sebi ima pokrivene i efekte inflacije, odnosno, rastućih troškova, s kojima se svi suočavamo, pa i budžet Grada. Međutim,ovo povećanje ima i realnu komponentu, odnosno realan rast prihoda i rashoda u budžetu, koja će omogućiti da se u većoj meri zadovolje potrebe svih sugrađana i da Grad odgovori svim zahtevima koji su pred lokalnom samoupravom u delu finansiranja.

Član Gradskog veća za finansije je istakao da će najveća ulaganja u 2023. godini biti u infrastrukturu.

Projekti za 2023. godinu su planirani u ukupnom iznosu od 1 395 000 000 dinara, dakle, skoro 14 procenata budžeta čine kapitalni projekti, rekao je prof. dr Stanišić. Najveći projekti i najveća ulaganja će biti u delu infrastrukture, pri čemu je za rehabilitaciju i asfaltiranje postojećih ulica opredeljeno 300 miliona dinara, 120 miliona dinara za izgradnju novih ulica, 230 miliona dinara za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže i rekonstrukciju postojeće.

Veliki projekat koji je nedavno započet je rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika i za taj projekat je budžetom za 2023. godinu opredeljeno 350 miliona dinara. Izdvojio bih i izgradnju potpuno novog obdaništa čime ćemo zadovoljiti potrebe najmlađih sugrađana za boravkom. Za ovaj projekat opredeljeno je 60 miliona dinara.

S obzirom na to da je nivo planiranih ukupnih investicija i nivo planiranih kapitalnih investicija veći nego što je to bilo u 2022. godini, a svakako i u prethodnim godinama, prof. dr Stanišić je budžet ocenio kao razvojni.

Deo koji se odnosi na socijalna davanja je takođe povećan. Veća sredstva ćemo uložiti u deo socijalne zaštite i pomoći našim najugroženijim sugrađanima, zaključio je prof. dr Stanišić.

Inače, prezentacija Nacrta Odluke o budžetu grada Kragujevca za 2023. godinu, u koji su zainteresovani građani danas imali prilike da izvrše i uvid i dobiju dodatna pojašnjenja, organizovana je u okviru Javne rasprave koja traje do 26. oktobra do 12.00 sati.

Post Author: Milan

Ostavi komentar