Problem otkupa stanova radnika Zastave automobila

Radnici kragujevačke „Zastave automobili“ i njihovi naslednici suočavaju se sa problemom oko otkupa stanova: naime, ugovore o otkupu stanova, koje su radnici potpisali na 40 godina, jednostarno je poništila stečajna uprava ove fabrike.

Podsećamo, Privredni sud u Kragujevcu doneo je rešenje o bankrotstvu preduzeća „Zastava automobili AD u stečaju“ 25. oktobra prošle godine, a isti sud otvorio stečaj nad firmom „Zastava automobili“ 21. jula 2016. godine „zbog trajne nesposobnosti plaćanja i zaduženosti“.

Uglavnom, naslednici bivših radnika ove fabrike nisu u mogućnosti da stanove koje su njihovi roditelji otkupljivali u skladu sa ugovorom, prevedu na svoje ime, niti da nastave da izvršavaju ugovorne obaveze, koje, takođe, čine takozvana nasledna prava i obaveze. Stečajna uprava ih nije obavestila da je te ugovore jednostrano poništila, niti im je uputila neki ankes ugovora koji reguliše prestanak obaveze oktupa stanova.  Od njih se traži da u roku od 8 dana izvrše jednokratnu uplatu preostalih kvadrata po tržišnoj ceni, odnosno 5 kvadrata naslednike košta približno 5. 000 evra. U suprotnom, neće moći da prevedu tu imovinu, iako su faktički vlasnici više od 90 posto otkupljenih kvadrata. Objašnjeno im je da mogu koristiti stanove, živeti u njima i uredno plaćati sve račune, ali da to ne može biti njihova imovina. Postavlja se pitanje zašto bi neko održavao stan, plaćao račune, kad nije vlasnik te nekretnine? I kako se „računa“ glas ovih stanara na Skupštinama stanara, i da li tako donete odluke uopšte važe.

Zbog toga će naslednici bivših radnika „Zastave automobila“ pravdu i odgovor na ova pitanja potražiti na sudu.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar