Privatni vrtići ostali bez dela subvencija iz budžeta grada Kragujevca

Udruženje privatnih predškolskih ustanova tvrdi da je grad Kragujevac ukinuo subvencije za oko dve hiljade dece koja su upisana u privatne vrtiće.

Kako navode u tom udruženja grad će subvencionisati boravak samo one dece koja dolaze u vrtić, odnosno one čija oba roditelja dostave potvrdu o povratku na posao, što je svega petina njih.
“To je suprotno zaključenim ugovorima i odlukama o načinu subvencionisanja. Grad ubuduće neće pokrivati 80 odsto ekonomske cene za boravak dece u vrtićima, a 50 posto od tog iznosa za dane kada deca ne dolaze u vrtiće, što je bio slučaj do uvođenja vanrednog stanja”, piše u obraćanju javnosti tog Udruženja.
U Udruženju privatnih predškolskih ustanova tvrde da je Kragujevac jedina lokalna samouprava koja je donela ovakvu odluku, iako ima najnižu ekonomsku cenu boravka u vrtićima.
Kragujevačko Udruženje u potpunosti je prihvatilo odluku o obustavljanju subvencionisanja na početku vanrednog stanja, kada je prestao rad vrtića.
“Svoj doprinos prevazilaženju teške situacije dali smo time što smo imali razumevanja za ovakvu odluku, što smo očuvali radna mesta i isplaćivali zarade za oko 400 zaposlenih u privatnim predškolskim ustanovama u gradu, a sada ćemo samostalno podneti troškove za obezbeđivanje svih potrebnih higijenskih i dezinfekcionih uslova za očuvanje zdravlja dece i zaposlenih”, kažu u Udruženju.
Ističu i da imaju informaciju da su „mnoge lokalne vlasti bile bolje organizovanje od kragujevačke“, da su pomagale privatnim ustanovama, pa nije došlo do velike razlike u primanjima zaposlenih u privatnim i javnim vrtićima.
U ovom Udruženju apeluju da se sav teret boravka dece u vrtićima ne prebaci na roditelje i ističu da su se javnosti obratili tek nakon više pokušaja da razgovaraju sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem.
“Ni na jedan telefonski poziv kabinetu, niti zvaničan dopis poslat elektronskom poštom, gradonačelnik nije odgovorio”, tvrde u kragujevačkom Udruženju privatnih predškolskih ustanova.

Post Author: Milan

Ostavi komentar