Pripadnici Sektora za vanredne situacije obeležili svoj juče Dan i slavu

Sečenjem slavskog kolača u Sabornoj crkvi, u prisustvu gradonačelnika Nikole Dašića i pripadnika Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu – Vatrogasno – spasilačke brigade, obeleženi su Dan i slava Sektora za vanredne situacije.

Veliko je zadovoljstvo prisustvovati i sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije, ljudima koji rade opasan, zahtevan ali požrtvovan posao, podeliti trenutak kada obeležavaju svoj Dan i slave ime svog zaštitnika. Sektor za vanredne situacije će svoj Dan obeležiti i nizom manifestacija na teritoriji Šumadijskog okruga upravo onako kako i dolikuje, kroz vežbe i taktičko-tehničke zborove kako bi prikazali svoju obučenost, opremu i spremnost da su uvek tu uz građane, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Sektor za vanredne situacije je osnovan 2009. godine kada je, po naređenju najvećeg rukovodstva u ovoj državi, Sektor za zaštitu i spasavanje prerastao u Sektor za vanredne situacije kao jedna integrisana služba, podsetio je Zoran Kočović, načelnik Sektora za vanredne situacije Kragujevac.

Do danas Sektor za vanredne situacije daje spremne odgovore na svaki vanredni događaj ili situaciju. Danas je i slava Sektora za vanredne situacije i svih vatrogasaca- spasilaca koju obeležavamo od 2015. godine, istakao je Kočović, načelnik Sektora. Boraveći na Hilandaru te godine, radi formiranja vatrogasne jedinice na Svetoj gori, dobili smo odobrenje da baš ovaj svetac, zaštitnik groma i vatre bude i zaštitnik vatrogasaca-spasilaca u Srbiji.

Sektor za vanredne situacije ima 27 organizacionih jedinica, četiri Uprave za vanredne situacije, pored Kragujevca, u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i 23 odeljenja za vanredne situacije u gradovima Srbije. Svojim radom, Sektor objedinjuje sve postojeće resurse u zaštiti, spasavanju i reagovanju u vanrednim situacijama, ali i unapređuje sposobnost čitave nacije kako da preventivno deluje na rizike, tako i da odgovori na izazove i ublaži posledice vanrednih situacija.

Post Author: Milan

Ostavi komentar