Primirje u Prvom balkanskom ratu

U Engleskoj 3 decembra 1694. usvojen zakon prema kom će novi parlament biti biran svake treće godine.

 

U Parizu 3 decembra 1910. prvi put prikazana neonska lampa koju je izumeo francuski fizičar Žorž Klod.

Turska, Bugarska, Srbija i Crna Gora 3 decembra 1912. sklopile primirje u Prvom balkanskom ratu. Rat nastavljen 3. februara 1913, a novo primirje uspostavljeno 23. aprila, kada su obnovljeni mirovni pregovori u Londonu.

U jeku Kolubarske bitke, 3 decembra 1914. godine komandant Prve srpske armije general Živojin Mišić odlučio da srpska vojska pređe u kontraofanzivu. Prva armija brzo je probila neprijateljsku odbranu i izbila na planinski masiv Suvobor – Maljen, a Druga armija i odbrana Beograda slomile su otpor austrougarske Pete armije i proterale je preko Save. Posle velike pobede srpske vojske Mišić je unapređen u čin vojvode.

Grčka operska pevačica Marija Kalas, jedan od najvećih soprana u istoriji opere, rođena je 3 decembra 1923. godine. Karijeru počela 1947. i s velikim uspehom pevala na najvećim svetskim operskim scenama uloge dramskog, lirskog i koloraturnog karaktera.

Srpski književnik i političar Milan Grol, dugogodišnji dramaturg i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, od 1940. šef Demokratske stranke, umro je 3 decembra 1952. godine. Do 1943. bio član jugoslovenske kraljevske vlade u emigraciji u Londonu, a posle sporazuma Tito-Šubašić 1945. ušao u Vladu Demokratske Federativne Jugoslavije u kojoj je bio do avgusta iste godine.

Srpska glumica Ljubinka Bobić, članica beogradskog Narodnog pozorišta, umrla 3 decembra 1978. godine. Glumačku karijeru apočela 1921. i pored brojnih uloga ostala zapamćena kao nenadmašna Živka u „Gospođi ministarki“ Branislava Nušića.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar