„Pričaj mi kako si“

Pitanjem „Kako ste“, otpočelo je predavanje o mentalnom zdravlju namenjeno mladima u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, a u okviru projekta „Pričaj mi“ koji pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, realizuje omladina JAZAS-a.

Ovo je pitanje koje postavljamo vrlo često, ali retko sačekamo odgovor i retko imamo vremena da promislimo o tom odgovoru. Da bismo podigli svest o tome koliko je značajno kako se osećamo i da shvatimo i razumemo druge, makar iz svog neposrednog okruženja i pitamo ih kako su, organizovali smo niz aktivnosti kojima brigu o mentalnom zdravlju želimo da učinimo javnom, transparentnom i dostupnom, kazala je Nataša Buzandžić, pedagoškinja, saradnica na projektu. Ona je dodala da su teme o mentalnom zdravlju i dalje nepopularne, jer oni koji u nekom trenutku osećaju brigu ili teškoću imaju bojazan da će biti odbačeni od sredine. Zato kriju svoje probleme, negiraju ih, čime se uvećava mogućnost da se oni nagomilaju, da osobe budu neuspešnije i na svim drugim poljima, a ponekad, navodi Buzandžić se stvaraju problemi većih dimenzija iz kojih nastaju mentalni poremećaji.

Predavanju u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, prisustvovali su dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom, Stefan Jovanović.

Projekat „Pričaj mi“ obuhvata oblast od velikog značaja za mlade ljude, jer je zaštita mentalnog zdravlja mladih jedna od tema kojoj treba da se posveti čitavo društvo, a nekako stoji po strani, kazao je Stefan Jovanović. Grad Kragujevac je podržao ovaj projekat jer je važno da mladima pružimo podršku u životnoj dobi kada se ispred njih postavljaju problemi i nedoumice oko donošenja pravih i za njih korisnih odluka. Imajući u vidu veliko interesovanje mladih na radionici u Studentskom kulturnom centru, koja je održana u petak a da posle Druge kragujevačke gimnazije planiramo radionice i predavanja i u ostalim srednjim školama, nadamo se, kazao je Jovanović da će cilj projekta biti uspešno ostvaren.

Inače, od danas mladi od 16 do 26 godina, imaju mogućnost da se prijave mejlom za individualne razgovore sa stručnim licem, koji će se obavljati u prostorijama SKC-a u prostoru prilagođenom mladima. Razgovori za koji nisu potrebni dodatni podaci, procedure i administracija su besplatni, a mogu se zakazati putem mejla termin.pricajmi@gmail.com.

Post Author: Milan

Ostavi komentar