Preminuo Gavrilo Princip, osnovano „Društvo naroda“

1789 godine izbila čuvena pobuna na brodu „Baunti“.

Umro je 1918 godine srpski nacionalni borac Gavrilo Princip, atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu na Vidovdan 1914. Atentat je Beču poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju, čime je izazvan Prvi svetski rat. Princip se pred policijom i sudom držao herojski i kao maloletnik je osuđen na 20 godina teškog tamnovanja. Zbog nehumanih zatvorskih uslova, oboleo je od tuberkuloze i umro u tamnici u gradu Terezinu u Češkoj, i to šest meseci pre sloma Austrougarske.

Na Versajskoj mirovnoj konferenciji u Parizu, 32 države, uključujući Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, osnovale su 1919 godine, posle Prvog svetskog rata Društvo naroda, obavezavši se na zajedničku akciju protiv agresije, odrekavši se upotrebe sile i prihvativši obavezu mirnog rešavanja sporova.

Italijanski fašistički vođa Benito Musolini ubijen je 1945 godine u Dongu, na jezeru Komo, kada je prilikom povlačenje nemačkih snaga iz Italije pokušao da pobegne preko granice.

Proglašena je 1992 godine Savezna Republika Jugoslavija, na osnovu Ustava donetog prethodnog dana i odluka skupština Srbije i Crne Gore o stvaranju zajedničke države posle otcepljenja pobunjenih republika. Ispred zdanja Savezne skupštine s jarbola je spuštena zastava SFRJ s petokrakom i podignuta plavo-belo-crvena trobojka – zastava treće Jugoslavije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar