Prekograničnu srednjoškolsku saradnju razviti i na druge obrazovne profile

Za učenike i profesore Srednje škole za elektrotehniku i energetiku iz Sokolnica kod Brna, grada Južnomoravske regije, član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić, upriličio je prijem u gradskoj kući. Prijemu je prisustvovao Zoran Zorić, direktor Prve tehničke škole sa kojom srednja škola iz Češke Republike neguje dugogodišnju saradnju i prijateljstvo.

U ime grada, Aleksić, član Gradskog veća, poželeo je dobrodošlicu gostima, učesnicima projekta ”Energija bez granica” u okviru kojeg se već više od osamnaest godina realizuje prekogranična razmena učenika. Učenici su obišli Spomen – park Kragujevački oktobar, upoznali se sa kulturno-istorijskim nasleđem našeg grada, a u programu posete je obilazak Državnog data centra, industrijskog jezgra starog Kragujevca pored strukovnih i edukativnih predavanja iz oblasti elektrotehnike i energetike po kojima su ove dve škole srodne, rekao je Dušan Aleksić, član Gradskog veća. Pored druženja i upoznavanja različitih kultura i običaja, ovakve razmene učenika su korisne i za njihovu budućnost i lični razvoj zbog čega će grad Kragujevac uvek da podržava ovakve prekogranične projekte. On je podsetio da su naši đaci boravili u njihovoj školi, takvu kontinuiranu saradnju pohvalio i istakao da bi trebalo razviti i sa drugim evropskim gradovima i školama drugih obrazovnih profila.

Program koji su nam domaćini pripremili tokom naše posete Kragujevcu i ovoga puta je raznovrstan i kvalitetan, a pre svega radni čemu se posebno radujem, kazao je Tomaš Šivanek profesor matematike i fizike u Srednjoj školi za elektrotehniku i energetiku iz Sokolnice. Starije kolege su mi preneli pozitivne utiske sa ranijih studijskih poseta i veoma mi se dopalo ono što sam do sada video. Nadam se da će ova saradnja nastaviti da se održava i razvija.

Učenik druge godine Srednje škole iz Sokolnica na smeru mehatronika i elektronika, Vojteh Svačila, kaže da je prvi put u Srbiji i da se veoma raduje kako projektnim zadacima iz oblasti za koje se obrazuje, tako i vannastavnim aktivnostima.

Saradnja Prve tehničke škole i integrisane srednje škole iz Sokolnice kod Brna traje već osamnaest godina kroz projekte „Energija bez granica “ i „Studije bez granica “ i rezultat je saradnje Šumadijskog regiona i Južnomoravske regije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar