Predstavljena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu u okviru projekta rekonstrukcije kotlarnice „Zastava“

Javna prezentacija Studije procene uticaja na životnu sredinu u okviru projekta rekonstrukcije kotlarnice „Zastava“ i rekonstrukcije dela vrelovoda od termocentrale TC-1 do termocentrale TC-2 koju je izradila firma „Ekovok“ iz Beograda, održana je danas u zgradi Gradske uprave.

Prezentaciji su prisustvovali članovi ekoloških udruženja i građani koji su bili zainteresovani za ovu temu.

Svi Kragujevčani znaju da je kotlarnica Energetike veoma stara, da koristi ugalj već 60 godina, i da će od naredne grejne sezone preći na gas. Mi ćemo danas predstaviti studiju o tome kako će ti novi kotlovi na gas uticati na životnu sredinu. Imaćemo sigurno neuporedivo bolju situaciju kada je reč o kvalitetu vazduha, od naredne grejne sezone. Naravno, moramo imati u vidu da u gradu Kragujevcu postoji preko 30 000 domaćinstava koja se greju na čvrsta goriva – kaže Dragan Marinković, načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine.

Prema rečima Velibora Stevanovića, izvršnog direktora „Energetike“ reč je o jednom od najznačajnijih projekata za grad Kragujevac koji se realizuje uz podršku Vlade Republike Srbije i Ministarstva za zaštitu životne sredine. Dva, od ukupno pet kotlova, već su stigla u „Energetiku“ a isporuka preostala tri kotla očekuje se veoma brzo, nakon čega počinje njihova ugradnja u novo postrojenje. U svakom slučaju, sada je sasvim izvesno da će Kragujevčan u narednu grejnu sezonu ući sa kotlovima na gas.

Ovim pokazujemo da gradska vlast i republička vlast brinu o zdravlju naših sugrađana i naše dece, kvalitetu vazduha koji udišemo i generalno boljem funkcionisanja Energetike kao preduzeća, jer će novi kotlovi zameniti stare koji već 60 godina rade na ugalj, staru tehnologiju novom tehnologijom, po evropskim standardima, sa boljim iskorišćenjem, tako da će benefiti biti dvostruki, i ekološki i tehnološki – kaže Velibor Stevanović.

Bratislav Krstić iz firme „Ekovok“ ističe da je studijom predviđen redovni monitoring emisije zagađujućih materija na definisanim emiterima, dva puta godišnje od strane eksterne laboratorije za ispitivanje kvaliteta vazduha.

Monitoring ambijentalnog vazduha vrši se u nultom stanju. Pošto zakonska regulativa ne definiše frenkvenciju kvaliteta ambijentalnog vazduha, obaveza je nosioca projekta, da jednokratno, u redovnom radu, izvrši još jedno kontrolno merenje ambijentalnog vazduha čime bi se uporedilo postojeće stanje pre početka rada postrojenja i u njegovom redovnom radu, a zatim po nalogu nadležnih inspekcija, ili po prijavi građana.Monitoring buke u životnoj sredini takođe se radi u „nultom stanju“, pre početka rada postrojenja, a zatim, jednokratno, u redovnom radu postrojenja, a kasnije po nalogu nadležne inspekcije – kaže Krstić.

Tokom prezentacije čula se i ideja da na nekoj od promentnih gradskoh lokacija bude postavljen displej sa jasno označenim parametrima kvaliteta vazduha u realnom vremenu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar