Predstavljen jedinstveni Ekološki informacioni sistem

Povodom puštanja u rad jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema, u sali Skupštine grada predstavljen je projekat i održana obuka za inspektore zaštite životne sredine i predstavnike Gradske uprave Kragujevac i opština Aranđelovac, Topola, Lapovo, Batočina, Rača i Knić. O važnosti i značaju projekta govorili su Jelena Tanasković državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine i Stefan Nikezić član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

Jedinstveni Ekološki informacioni sistem pruža mogućnost dvosmerne komunkacije sa građanima, što je bila osnovna ideja Ministarstva i Vlade RS, istakla je državna sekretarka Tanasković. Putem mobilne i veb aplikacije „gReact” (Green Reaction), koja može besplatno da se preuzme na Google Play-u ili APP Store, slanjem SMS ili MMS poruka na 066-5555-001 ili telefonskim pozivom Kontakt centra na broj 0800-003-003, radnim danima od 7.30 do 15.30 časova, građani mogu sami prijavljuju svoje lokalne probleme, a mi ih prosleđujemo predstavnicima lokalnih samouprava i nadležnim službama. Nemoguće ih je rešiti sve odjednom, ali već smo predali spisak prvih prijava koje su pristigle iz Kragujevca.Statistika za ovih desetak dana koliko postoji sistem pokazuje da građanima najviše smetaju divlje deponije i toplana. To je ono što ćemo zajedničkim snagama rešavati, a nadam se i da je ovo poslednja grejna sezona sa dimom u Kragujevcu, istakla je Tanasković.

Gradu Kragujevcu i građanima jedinstveni Ekološki informacioni sistem omogućiće efikasnije funkcionisanje, jer će građani moći da prijave sve ekološke probleme sa kojima se suočavaju, a ekološki inspektori i lokalna administracija uspešnije ostvariti svoje planirane ciljeve, kazao je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine. Sa republičkog nivoa slivaju se ogromne kapitalne inesticije, istakao je Nikezić, od gasifikacije Energetike i rešavanja zagađenosti vazduha, novog postrojenja za preradu otpadnih voda u Kragujevcu i Stragarima, izgradnje nove regionalne deponije u Vitlištu, nove kanalizacione mreže dužine 365 kilometara do projekta Severne obilaznice koja će značajno rasteretiti saobraćaj u našem gradu ali i smanjiti zagađenost vazduha. Odgovoran pristup države prema jednom od tri najvažnija cilja EU, zaštiti životne sredine, od lokalne administracije zahteva da bude adekvatan partner i prati u srovođenju svih programa kao i da će se samo zajedničkim radom postići očekivani rezultati, istakao je Nikezić.

Jelena Tanasković državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine i Stefan Nikezić član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine inspektorima su uručili mobilne telefone sa instaliranim softverima. U okviru svoje posete Kragujevcu predstavnici Ministarstva, ŠUO i Gradske uprave obišli su Energetiku d.o.o.

Jedinstveni Ekološki informacioni sistem sa radom je krenuo 31. januara i obuhvaćena je cela Srbija, a lokalne samouprave za rešavanje problema imaju rok od sedam dana od dobijanja zahteva. Ovakav projekat suštinski unapređuje život građana ali utiče i na stvaranje povoljnijeg ambijenta za investicije i poslovanje uz očuvanje životne sredine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar