Predsednik Skupštine grada Petrašinović razgovarao sa predstavnicima opštine Irig

Predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, razgovarao je danas sa predstavnicima opštine Irig koji su danas u cilju proširenja saradnje boravili u Kragujevcu. Delegaciju Iriga koju je predvodio predsednik opštine Tihomir Stojaković, činili su njegov zamenik Miodrag Bebić, predstavnik kabineta za poljoprivredu Fedor Pušić, Kancelarije za mlade Nikola Bojčić i direktorka OŠ „Dositej Obradović“ Gordana Fodog.

Poseta delegacije opštine Irig na čelu sa njihovim predsednikom došla je kao plod saradnje koju ima naša OŠ „Prota Stevan Popović“ iz Čumića sa školom „Dositej Obradović“ iz Iriga, kazao je predsednik Skupštine grada Petrašinović. Oni su nam preneli svoja iskustva posebno u oblasti poljoprivrede i turizma, dok su oni od nas čuli kako grad Kragujevac pomaže svoje privatne vinare koji imaju svoje destilerije i na koji način se trudimo da njihove proizvode predstavim, a jedan od njih je vinsko rakijski hab, kazao je Petrašinović.

Opština Irig ima 12 500 stanovnika, a imajući u vidu da je 250 hektara pod zasadima voća i oko 600 hektara pod vinogradima, pravac razvoja ove opštine su poljoprivreda i turizam. Na teritoriji opštine nalazi se više uspešnih vinarija Kovačević, Mačkov podrum, Deurić ali i osam manastira. U poslednje dve godine velike investicije uložene su u putnu infrastrukturu, zahvaljujući kojima je urađeno 50 kilometara puta.

Mi smo mala opština na južnim padinama Fruške Gore, nalazimo se na magistralnom putu između Rume i Novog Sada. U toku je, kazao je predsednik opštine Irig, Tihomir Stojaković, izgradnja Fruškogorskog koridora na šta smo posebno ponosni jer se gradi najduži tunel u Srbiji od 3,7 km i nosiće ime Iriški venac.

Od poljoprivrede najzastupljenije je voćarstvo i vinogradarstvo, a kada je reč o turizmu jedna od naših najvećih investicija trenutno je izgradnja Fruških termi vredna oko 100 miliona evra.

Sa predsednikom Skupštine grada Kragujevca razgovarali smo o tome kako da produbimo saradnju kako na nivou naših dveju škola tako i na nivou opštine i Grada. Za nas su najinteresantniji poljoprivreda i turizam zbog čega želimo da se upoznamo sa iskustvima koja možemo da primenimo i u našoj opštini, kazao je Stojaković i izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena i u drugim oblastima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar