Predlog odluke o budžetu grada za 2022. godinu na naredoj sednici Skupštine grada

Nakon konsultacija sa šefovima odborničkih grupa, predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović, zakazao je 12. redovnu sednicu Skupštine grada, za petak, 10. decembar.

Najvažnija tačka koja će se naći na ovom zasedanju je Predlog odluke o budžetu grada Kragujevaca za 2022. godinu. Budžet za 2022. godinu planiran je u iznosu od oko 9,5 milijardi dinara, što je za 5% više u odnosu na prethodni budžet.

Prema rečima predsednika Skupštine grada, budžet za narednu godinu je razvojni, podsticajan, lepo isplaniran. Kao što je budžet za 2021. već ostvaren sa realizacijom od 90% , očekuje se da i ovaj budžet bude ostvaren u tom, ili u većem procentu.

Budžet za 2022. godinu je razvojni jer je nešto više od 2 milijarde dinara predviđeno za investicije, odnosno 21,4% planiranih sredstava. U investicije će svakako ući kompletna adaptacija Šumaričkog jezera, Bubanjskog jezera, izgradnja novih ulica i trgova, gradskih četvrti, realizacija projekta uređenja fasada u najužem gradskom jezgru koji smo započeli u ovoj godini, sanacija fasade zgrade Suda, adaptacija osnovnih škola „Mirko Jovanović“, „Dragiša Luković Španac“, „Đura Jakšić“ i škole u Ramaći. Predviđeno je i izdvajanje za putnu infrastrukturu. Na pozicijama za asfaltiranje i održavanje putne infrastrukture opredeljeno je 200 miliona dinara. Ovim budžetom planirana su i veća izdvajanja kada je u pitanju kultura, 600 miliona dinara, što je za 3% više u odnosu na budžet iz 2021. godine, dok je agrarni budžet duplo uvećan i iznosiće 50 miliona dinara. Predviđena su i veća izdvajanja za dečiju i socijalnu zaštitu i iznosiće 911 miliona dinara, što će dati mogućnost gradu da sufinansira boravak još 200 dece u privatnim vrtićima. Takođe i sredstva namenjena za konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti višestruko su uvećana. Ove godine je za konkurs bilo opredeljeno 5 miliona dinara, dok je za narednu godinu planirano 20 miliona dinara – kazao je Petrašinović.

Na prihodovnoj strani, planirano je 1,7 milijardi dinara od prodaje imovine za nove investicije. To su lokacije koje se nalaze u okviru radne zone Feniks i iznad trgovinskog objekta „Tempo“ za koje već postoje zainteresovani kupci.

Post Author: Milan

Ostavi komentar