Predavanje izraelskog eksperta za preduzetništvo na Ekonomskom fakultetu

Studenti treće godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, sa studijskog programa Poslovna ekonomija i menadžment, prisustvovali su danas predavanju izraelskog eksperta za preduzetništvo i razvoj inovacija sa fakulteta za inženjerstvo u Jerusalimu, Majkla Mizrahija. Tema predavanja bila je funkcionisanje i kreiranje zajednice startapova.

Za studente ekonomije je jako bitno da znaju kako dalje da razvijaju svoje ideje i od njih kreiraju svoja preduzeća, jer je to današnja nova ekonomija. Da bi to uspeli neophodno je da prepoznaju značaj zajednice startapova, kazao je Majkl Mizrahi. Za kreiranje bolje ekonomije i uspešne zemlje polazimo od toga šta učimo na fakultetu i tome dodajemo nezavisnost vezanu za startapove. Ako uzmemo u obzir sve kompanije koje smo izgradili i razvili u Izraelu, za dobar startap je najvažnija preciznost i sposobnost da razumemo i zavolimo problem, a ne rešenje. Jer, kako je objasnio Mizrahi, ako želimo da nađemo rešenje i zavolimo ga, možda ono nikome neće biti potrebno, a ako zavolimo problem, nekako ćemo naći rešenje.

Gostovanje Majkla Mizrahija u Kragujevcu organizovao je Grad Kragujevac u saradnji sa Biznis inovacionim centrom i Ekonomskim fakultetom.

Sudenti kragujevačkog Univeziteta su naša budućnost i od njih zavisi kakvu ćemo budućnost imati svi mi. Grad Kragujevac je svestan da je u njih potrebno ulagati i dati im mogućnost da steknu nova najsavremenija znanja, rekao je Vladimir Dobi, član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima. Predavanjem želimo da našim studentima omogućimo da steknu nova znanja iz oblasti preduzetništva, stimulišemo ih i ohrabrimo da uđu u preduzetničke vode i razvijaju svoje kompanije, posebno u tercijarnom sektoru koji se odnosi na visoke tehnologije i kreativnu industriju. Imajući u vidu da je Izrael približno iste veličine kao Srbija, ali ekonomski daleko uspešnija i snažnija zemlja, što je ostvarila, ističe Dobi, zahvaljujući ulaganju u kadrove i razvoj visoke tehnologije, setom predavanja u saradnji sa ambasadom Izraela želimo da takav pelcer preuzmemo od njih. Oni su ovde da nam pomognu, daju inicijalne ideje i kako da ih razvijamo a na nama i našim studentima je da te ideje prihvatimo i u budućnosti ih primenimo, kako bi grad Kragujevac postao bolje mesto za život svih nas, poručio je Dobi.

Studenti su imali priliku da čuju kako da pokrenu sopstveni biznis, na koji način da gaje tu ideju, zatvore finansijsku konstrukciju i dođu do realizacije koja će moći da se implementira na tržištu.

Prvi put u istoriji fakulteta studenti su u prilici da čuju dobitnika nagrade za preduzetnika godine Izraela, zemlje čija je ekonomija uređenija od skoro svih zemalja Evropske unije. Ugostiti ovakvog stručnjaka, za naše studente i fakultet je privilegija a posebno u godini jubileja, kazao je dr Petar Veselinović, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Ovakva predavanja će samo osvežiti ono što studentima nedostaje, a to su praktična znanja i saznanja o tome šta su uspešne kompanije u Izraelu i šire postigle, kako bi mi u Srbiji pokušali da podstaknemo preduzetništvo i privatni biznis koji je sada u blagom padu u odnosu na državni sektor, kazao je Veselinović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar