Potpisani ugovori za obavljanje studentske prakse u Gradskoj upravi

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić potpisao je danas ugovore sa studentkinjama dva fakulteta Univerziteta u Kragujevcu koje će od sutra 1. aprila pa do 30. juna obavljati praksu u Gradskoj upravi.

Reč je o ugovorima o obavljanju studentske prakse, a na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije kojim je najboljim studentima završnih godina fakulteta svih Univerziteta omogućeno da tri meseca sa maksimalno 20 sati u toku radne nedelje, obavljaju praksu u državnim organima i javnim službama.

Država je pružila mogućnost velikom broju mladih ljudi da se pred kraj svog fakulteta oprobaju u radu u državnim organima i drugim javnim institucijama. Koliko je ova inicijativa značajna za njih, toliko je još značajnija za našu instituciju kojoj je, zbog obavljanja važnih poslova u radu sa građanima, potreban taj nivo i kvalitet kadrova, kazao je gradonačelnik Dašić. Proseci iznad devet, garantuju njihov odnos prema radu, što je poželjno da imaju zaposleni u javnom sektoru. Nadam se, kazao je Dašić, da će praksa ostaviti pozitivan utisak kod studenata i da će poželeti da rade u javnoj upravi. Praksa je značajna za njih jer se tako pripremaju za svoj prvi posao, bez obzira na to da li je reč o privatnom ili javnom sektoru. Teorija je jedno a praksa drugo i jedno bez drugog ne mogu. Poslodavci traže prethodno iskustvo, a to im omogućava i dualno obrazovanje, drugi kratki programi i ova praksa, kazao je Dašić.

Stručna praksa je sastavni deo na fakultetima našeg Univerziteta u Kragujevcu i praktičan je deo edukacije za naše mlade studente koja treba da ih uvede u posao nakon završenih studija, kazao je rektor Univerziteta prof. dr Nenad Filipović. Univerzitet u Kragujevcu ima puno kvalitetnih mladih ljudi, a praksa koju će obavljati naše dve najbolje studentkinje značiće im za karijeru ali i pružiti mogućnost da primene ono što su naučili u teoriji a pre svega da uvide kako je raditi u javnoj instituciji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar