Potpisani Ugovori za finansiranje programa rada udruženja socijalne zaštite

Predstavnici 20 udruženja i organizacija u oblasti socijalne zaštite danas su u zgradi Gradske uprave potpisali Ugovore za finansiranje i sufinansiranje godišnjih programa rada za koje je iz gradskog budžeta za 2023. godinu opredeljeno 12 miliona dinara.

Svih 20 udruženja ispunilo je parametre Javnog konkursa koji je grad Kragujevac raspisao prošle godine a u skladu sa prioritetima koja su upravo udruženja i usvojila na Javnoj raspravi. Finansiranje godišnjih programa rada značajni su za nastavak rada udruženja u oblasti socijalne zaštite i jačanje njihovih kapaciteta koji treba da doprinesu boljoj socijalnoj inkluziji, socio-humanitarnim aktivnostima i brizi o krajnjim korisnicima zbog kojih ona i postoje, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Pored aktivnosti u skladu sa Javnim konkursom, mnoga udruženja imaju opterećenje koje se odnosi na beneficiranu zakupninu što je jedan od prioritetnih problema zaključeno je tokom rada Saveta osoba sa invaliditetom, podsetila je Damnjanović. Zato je upućen apel nadležnim ministarstvima da se iznos beneficirane zakupnine sa 20, ukoliko je moguće smanji na 10%. To je problem većine udruženja koja imaju više od 80 kvadrata prostora  jer znatan deo sredstava moraju da utroše na izmirenje obaveza zakupa, komunalnih troškova i plaćanje specijalističkih usluga, a ne na programske aktivnosti koje bi doprinele još boljem kvalitetu njihovog rada, objasnila je Damnjanović, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjim radom i saradnjom sa Gradom.

Inače, ove godine pored višegodišnjih aktivnih udruženja iz različitih oblasti socijalne zaštite, ove godine prvi put na konkurs se prijavilo udruženje iz oblasti rodne ravnopravnosti i socijalnog preduzetništva „Putokaz“ i udruženje čiji se rad zasniva na unapređenju pronatalitetne politike i podrške roditeljstvu „Sidro“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar