Potpisani ugovori sa udruženjima za projekte u kulturi

Za finansiranje ili sufinansiranje projekata, programa i manifestacija u kulturi u 2021. godinu grad Kragujevac je izdvojio 16,5 miliona dinara. Ugovore za projekte koje je Komisija podržala, sa predstavnicima 57 udruženja, potpisao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Od ukupno 87 projekata Komisija je podržala 57 u ukupnom iznosu od 16,5 miliona dinara što će u praksi značiti da ćemo, uz program ustanova kulture koji organizuju svoje programe, imati dinamičan kulturni život, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća. Smatram da smo stvorili kontinuitet koji je nedostajao. Siguran sam i u to da Grad Kragujevac , pored Novog Sada, izdvaja izdašna sredstva, na godišnjem nivou 40 miliona dinara. Ta sredstva su raspodeljena na programe stalnih manifestacija čiji su organizatori udruženja građana i za konkurs za finansiranje/sufinansiranje projekata, programa i manifestacija u kulturi. Ono što je specifičnost odobrenih projekata ove godine, to je da uključuju i osobe sa invaliditetom, što je važno ako posmatramo sa stanovišta ravnomernog uključivanja građana u kulturni život kao i projekte koji uključuju mlade ako govorimo o stvaranju kulturnih potreba i navika, istakao je Bjeletić.

Podržani su različiti projekti iz brojnih oblasti umetničkog stvaralaštva. Među projektima koji su dobili podršku grada na ovogodišnjem konkursu je Univerzitet u Kragujevcu za autorsko delo Jelene Atanasijević – Hologramska prezentacija skulpture “Majka“ Nikole Koke Jankovića, UG Opera nova Kragujevac za projekat “Očuvanje kulture, misija 2021 – opera Kralj Artur“. Udruženje Vajb za Vajb festival 2021. Evropska asocijacija studenata arhitekture – Srbija dobila je sredstva za projekat AESA realiti, za nastavak snimanja dokumentarne TV serije “Priče iz muzeja“ sredstva je dobio Pogledi d.o.o Kragujevac, Ustanova SKC za ESTAM – world music festival, Muzička omladina Kragujevca za odražavanje Internacionalnog festivala “Isidora Žebeljan“ i drugi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar