Potpisani Ugovori sa EBRD za zamenu kotlova u kragujevačkoj Energetici

Ministar finansija Siniša Mali, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i direktor Energetike Andreja Ilić u prisustvu gradonačelnika Nikole Dašića, potpisali su danas u Beogradu dva Ugovora o projektu unapređenja daljinskog grejanja u Kragujevcu ukupne vrednosti 18 miliona evra.

Sporazum koji smo potpisali sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj obezbediće nam 18 miliona evra kako bi u najkraćem mogućem roku zamenili stare kotlove na ugalj, novim kotlovima na prirodni gas u sistemu daljinskog grejanja u Kragujevcu. Ovo je još jedna potvrda napora Vlade Republike Srbije i lokalne samouprve ka stvaranju bolje i zdravije životne sredine i potvrda napora za sigurniju budućnost naše dece, kazao je ministar Mali. Ukupna izdvajanja po rebalansu budžeta iz aprila nikada nisu bila veća za ekologiju i iznose 24 milijarde. Ona se odnose i na ulaganja u izgradnju kanalizacionih sistema, novih fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, projekata poput ovog u Kragujevcu i potpuno smo, kazao je ministar Mali posvećeni borbi za zdraviju i čistiju Srbiju.

Zamena kotlova koji su 50 godina stari značajno će doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha i smanjiti aerozagađenje u čitavom gradu, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović. Do kraja godine će se izvesti radovi i potpuna zamena kotlova, a u drugoj fazi ovog projekta saniraće se pepelište. Posle današnjeg potpisivanja, ubrzano se kreće sa izaradom studije o tome šta uraditi sa pepelom i koji je najbolji način za njegovo iskorišćenje, koga prema proceni ima oko 40 hiljada tona, navela je ministarka Vujović. Zamenu kotlova na kragujevačkoj toplani obećali smo u prethodnih nekoliko meseci, i drago mi je što to sada ispunjavamo, naglasila je Vujović i poručila da je borba sa aerozagađenjem jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije.

Projekat unapređenja daljinskog grejanja u Kragujevcu značajan je zbog njegove tri komponente. Prva je poboljšanje kvaliteta vazduha jer će se emisija CO2 smanjiti za dve trećine kao emisije drugih zagađujućih materija, druga je udaljavanje od korišćenja uglja kao energenta, a treća naglasio je direkor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli je taj što se nadam da ćemo gradu Kragujevcu moći da pomognemo sa našim stručnim znanjima i tehničkim ekspertima u planiranju budućnosti u kojoj će se u znatno većoj meri koristiti obnovljivi izvori energije.

Za sve Kragujevčane danas je veliki dan jer potpisivanjem Ugovora sa EBRD ulazimo u proceduru zamene kotlova na ugalj. Nekoliko decenija unazad imamo velikih problema sa zagađenjem vazduha. Stanovnici pojedinih naselja u Kragujevcu – Lekinoj bari, Bresnici, Pivari, delu centra grada, Beloševcu nisu mogli da osuše veš a ni da udišu normalan i zdrav vazduh. Konačno se bližimo kraju ovim problemima, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić. Zahvalivši se ministrima u Vladi Republike Srbije i predsedniku države, Dašić je kazao da je Srbija danas stabilna i jaka i da zbog toga možemo da se uhvatimo u koštac sa aktuelnim problemima sa kojima se bore najrazvijenije države na svetu. Drago mi je što će Kragujevačni imati prilike da po završenom procesu zamene kotlova žive na dostojan način i da će naša deca udisati zdrav vazduh, kazao je Dašić.

Projekat zamene kotlova u Energetici ulazi u novu fazu i uveliko se spremamo i radujemo tome, jer ćemo pored unapređenja kvaliteta vazduha dobiti mnogo efikasnije, pouzdanije i kvalitetnije grejanje u našem gradu, kazao je Andreja Ilić, direktor Energetike, posle potpisivanja Ugovora u Vladi Republike Srbije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar