Potpisan u Kumanovu vojno-tehnički sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova

U Pragu na Vltavi počela 1357 godine gradnja kamenog mosta koji je dobio naziv Karlov most po imenu tadašnjeg imperatora Nemačko-rimskog carstva i češkog kralja Karla IV.

Završio je 1815 godine Bečki kongres, koji je prekrojio Europu nakon Napoleonova poraza.

Potpisan sporazum kojim je 1898 godine Kina Velikoj Britaniji Hong Kong ustupila na 99 godina.

Engleski mikrobiolog Aleksander Fleming pronašao je 1928 godine penicilin. Njegovo otkriće iskorišćeno tek 10 godina kasnije kada su ga Hauard Flori i Ernst Čejn primenili kao prvi antibiotik. Njih trojica 1954. podelila Nobelovu nagradu za medicinu.

Prva pojava Disneyeva junaka Paje Patka (engl. Donald Duck) u crtanom filmu Mudra mala kokoš 1936 godine.

Prilikom nemačkog bombardovanja partizanskih položaja na Milinkaldama 1943 godine, bitke na Sutjesci, renjen Vrhovni komandat NOVJ Josip Broz Tito. Tom prilkom su poginuli: Đuro Vujović, pratilac Vrhovnog komandata i narodni heroj, član britanske vojne misije kapetan Bil Stjuart i još nekoliko partizana.

Predsedništvo Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije donelo je 1945 godine Zakon o konfiskaciji imovine i izvršenju konfiskacije, na osnovu kojeg je država preuzela imovinu Trećeg rajha i jugoslovenskih državljana koji su sarađivali sa okupatorom.

Predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar