Uspostavljena prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Kragujevcu, potpisan sporazum sa prvim korisnicima

U Državnom data centru u Kragujevcu danas je puštena u rad prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji. Dobrodišlicu je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić, gradonačelniku Nikoli Dašiću i ambasadoru SAD Entoniju Godfriju, poželela android Daca – virtuelni domaćin. Superkomjuter nam otvara novi svet, istakla je Daca i dodala da je posao centra da spoji dva sveta – realni i virtuelni, da bezbedno čuva znanje i podatke iz realnog sveta: građana, privrede, države, lokalnih samouprava i komercijalnih korisnika. U ovoj godini biće generisano 40 puta više podataka, nego pre deset godina, a za tri godine taj broj će biti dupliran.

Sporazume o korišćenju prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju sa predstavnicima tri instituta, sedam tehničkih fakulteta i četiri naučno – tehnološka parka, potpisao je Mihailo Jovanović direktor Kancelarije za IT i eUpravu. On je istakao da je superkompjuter poslednje generacije visokih performansi, proizvođača NVIDIA, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vrmenskom periodu. Koliko od sutra Ministarstvo zdravlja će moći, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, da obrađuje veliki broj rendgenskih snimaka i dobije rezulate koje ljudska pamet i ljudsko oko ne mogu više da vide, dok će instiut za molekularnu genetiku moći da uradi analize koje će pomoći prevenciji zdravlja naše nacije.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri je kazao da je puštanje u rad prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju još jedan veliki korak na već uspešnom putu Srbije da postane regionalni tehnološki centar. Superkompjuter proizvođača NVIDIA menja sve oko sebe i doneće Srbiji informatički bum. Godfri je istakao da je Državni data centar u Kragujevcu najmoderniji u regionu i čestitao predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić na trudu da probude interesovanje i privuku investicije u rastući IT sektor u Srbiji.

Radostan sam i ponosan što Srbija danas može ovo sebi da priušti, samo superkompjuter košta dva miliona evra, rekao je u obraćanju medijima predsednik države Aleksandar Vučić. U izgradnju Data centra u Kragujevcu, koji je pet puta veći od onog u Beogradu, ukupno je uloženo 55 miliona evra. Puštanje u rad prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju i razvoj oblasti veštačke inteligencije važno je, jer će naša deca, koja bi otišla, u Beograd a nažalost i u inostranstvo, imati priliku da žive i rade, da zarađuju u svojoj zemlji, u najboljim mogućim uslovima. Pokretanjem ove platforme, Srbija je ušla među 26 zemalja koje imaju takvu platformu, a jedna smo od retkih zemalja koja ima i svoj Institut za veštačku inteligenciju.

Superkompujteri i veštačka inteligencija su šansa za Srbiju, ne možemo da stignemo Ameriku, Nemačku ili Kinu, ali možemo da budemo tehnološki „hab’”, istakao je Vučić.

Mnogo toga je u Šumadiji počinjalo za ovu zemlju i ovo počinje u Šumadiji i Kragujevcu, poručio je Vučić i dodao da u martu kreće izgradnja severne obilaznice i da se završava ugovor za prvih pet od 22 kilometra. Uz to, podsetio je da su planirana ulaganja od 250 miliona za Toplanu, dok 308 miliona koštaju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kišna i fekalna kanalizacija.

Predsednik Srbije je naglasio da bi u Kragujevac do 2025. godine trebalo da se uloži milijardu evra, čime će taj grad postati gravitacioni centar centralne Srbije i Šumadije. U obilaznicu oko Kragujevca biće uloženo minimalno između 155 do 200 miliona evra, čime će taj grad biti spojen sa koridorima 10 i 11, sa Čačkom i sa Kraljevom. Naveo je da će za kanalizaciju i prečistače otpadnih voda biti izdvojeno 308 miliona evra, i da je to suština zaštite životne sredine u koju nije ulagano 70 godina. Naravno, ne treba zaboraviti ni izgradnju stadiona Čika Dača koji će biti lepši, kako je kazao Vučić i od Zvezdinog i od Partizanovog.

Ovo je istorijski trenutak za Kragujevac koji doživljava procvat, poručio je gradonačelnik Nikola Dašić. Konačno rešavamo brojne komunalne probleme nagomilavane kroz zadnje tri ili četiri decenije, pa sve do projekata koji nas izdižu kao grad i svrstavaju Kragujevac u regionalni centar, ne samo Srbije nego i šire od toga.

Zahvaljujući superkompjuteru koji ne postoji u ovom delu Evrope, bavimo se stvarima koje nas svrstavaju među najrazvijenije države, pratimo trendove koji stižu iz Zapadne Evrope ili Amerike. Upravo ovaj Data centar sa brzim računarom i komercijalnim korisnicima čini Kragujevac gradom na modernim trasama, koji se dalje razvija i nudi budućnost posebno mladim ljudima i naučnicima koji sada izuzetne imaju uslove za rad, istakao je gradonačelnik Dašić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar