Postavljen prvi moderan cirkus

Englez Filip Astli (Philip Astley) postavio je 1768 godine prvi moderan cirkus u Londonu.

Ispred manastira Moravica Turci su 1804 godine ubili srpskog arhimandrita Georgija Đorđevića, Hadži-Đeru, narodnog prvaka u rudničkom kraju. Šest dana potom, počela je seča srpskih knezova, što je ubrzalo izbijanje Prvog srpskog ustanka.

Rođen je 1856 godine srpski kompozitor i muzički pedagog Stevan Stojanović Mokranjac, član Srpske kraljevske akademije, horovođa Beogradskog pevačkog društva, uzor generacijama kompozitora u stilizaciji folklornih motiva. Muziku je studirao na Velikoj školi u Beogradu i na konzervatorijumima u Minhenu, Rimu i Lajpcigu, a po povratku u otadžbinu osnovao je Srpsku muzičku školu i Beogradski gudački kvartet. Njegove kompozicije odlikuje izvanredan, umnogome neprevaziđen, smisao za umetničku obradu narodnih pesama, pri čemu su Rukoveti vrhunski domet naše muzike, a crkvena pojanja nesumnjivo među najistaknutijim delima celokupnog pravoslavnog bogosluženja. Napisao je i više muzikoloških studija. Dela: 15 „Rukoveti“, „Primorski napjevi“, „Kozar“, solo pesma „Lem-Edim“, scenska muzika za „Ivkovu slavu“, crkvena muzika „Opelo“, „Akatist Bogorodici“, „Liturgija“.

U srpsko-turskom ratu srpska vojska je 1878 godine ušla u Niš, a Turci su sutradan predali tvrđavu i varoš, čime je okončana njihova uprava. Borbe su trajale 25 dana, a odlučujuća je bila pobeda Braničevske brigade na Čegru. U završnim operacijama Moravski i Šumadijski korpus osvojili su sve strateške objekte u Nišu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar