Postavljen kamen temeljac za hidroelektranu Đerdap

Turci su 1788 godine zarobili vođu srpskih dobrovoljaca Koču Anđelkovića, poznatog kao Koča kapetan, sproveli ga u Tekiju i nabili na kolac. U austrijsko-turskom ratu na čelu dobrovoljačkog odreda oslobodio je Požarevac, Palanku (sadašnju Smederevsku Palanku), Batočinu, Bagrdan i Kragujevac, a narod je to vojevanje nazvao Kočina krajina. Austrijski car Josif II za zasluge mu je dao čin kapetana.

Brazil je 1822 godine proglasio nezavisnost od Portugala. Tadašnji guverner, princ Pedro, proglasio se za cara. Portugal je Brazilu priznao nezavisnost tek šest godina kasnije. Današnji dan slavi se kao Nacionalni dan.

Uprava varoši Beograda proterala je 1890 godine narodnog prosvetitelja i utopijskog socijalistu Vasu Pelagića, pod optužbom da je knjigom „Dužnost vlade i vlasti“, koja je odmah zaplenjena, „naneo uvredu Njegovom kraljevskom veličanstvu“ (Aleksandru Obrenoviću). Pod pritiskom javnog mnjenja, skupština je 1891. odobrila povratak Pelagića u Srbiju.

U mestu Sip na jugoslovenskoj obali Dunava i u Gura Vaji na rumunskoj obali postavljen je 1964 godine  kamen temeljac na gradilištu hidroelektrane Đerdap.

Kontakt grupa je 1994 godine na sastanku u Berlinu odlučila da Savetu bezbednosti UN predloži ublažavanje sankcija Jugoslaviji, kao nagradu za zavođenje embarga Republici Srpskoj, čiji su građani na referendumu 27. i 28. avgusta 1994. odbacili mirovni plan Kontakt grupe za BiH.

Post Author: Milan

Ostavi komentar