Porast broja posetilaca i programa ustanova kulture

Savet mreže ustanova kulture u Kragujevcu danas je sa članom Gradskog veća za kulturu Miljanom Bjeletićem održao sastanak, na kome su analizirani rezultati postignuti u ovoj i u skladu sa njima razmatrani planovi i programi za narednu godinu.

Glavna tema današnjeg sastanaka bila je poseta kulturnim sadržajima u organizaciji ustanova kulture. Imajući u vidu da imamo porast broja posetilaca i porast programa u odnosu na prethodnu godinu, što i nije bilo tako teško zbog pandemije korona virusa, imamo razloga da budemo zadovoljni jer je značajan iskorak napravljen u odnosu na 2019. koja je do sada bila najuspešnija po broju održanih i realizovanih programa i po broju posetilaca, kazao je Bjeletić. Na tom polju delovanja napravili smo snažan i vidljiv iskorak, zbog čega u narednu 2023. godinu ulazimo s optimizmom. Ovakav rezultat je pokazatelj rešenosti da smo u cilju realizacije što boljih kulturnih sadržaja posvećeni svom radu i odraz su našeg poimanja o važnosti unapređenja kulturne scene grada Kragujevca. Vidljiv broj posetilaca beleži Dom omladine, Istorijski arhiv, Narodni muzej Šumadije i druge, zbog čega imamo razloga da budemo zadovoljni i to su pokazali izveštaji svih ustanova kulture.

Postignuti kvantitet i kontinuitet programa nam govori da smo dostigli takav nivo da ne moramo u budućnosti da razmišljamo o tome da li ih imamo ili nemamo. Čitajući različite strateške dokumente iz prethodnih godina uviđali smo da je kultura negde u zapećku, da je na raskrsnici, da se ne ulaže. Danas imamo šta da ponudimo i u narednom periodu bićemo posvećeni realizaciji kvalitetnijih sadržaja koji će zadovoljiti potrebe različitih ciljnih grupa, a plan za 2023. godinu podrazumeva realizaciju sasvim novih programa pri ustanovama kulture, najavio je Bjeletić.

Dom omladine je ove godine po nedavno objavljenim rezultatima istraživanja prvi po broju posećenosti programa koji organizuju, a od mnogobrojnih muzičkih i umetničkih programa, Nebojša Jakovljević, v.d. direktora izdvojio je muzički događaj „Flash Mob“ koji je na Trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije okupio preko 300 muzičara i građana Kragujevca a koji su zajedno izveli pesmu Daire od Smaka.

Istorijski arhiv Šumadije se ove godine znatno otvorio za rad sa mladima, decom i omladinom. Ponosni su na veliki broj održanih radionica i uspostavljenoj saradnji sa vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a najponosniji na izložbu „Srbije i Crne Gore u Orijentalnoj zbirci Istorijskog arhiva Šumadije“ koja će, uverena je Sanja Živković, v.d. direktorka ove ustanove, izaći iz okvira Srbije.

Knjaževsko-srpski teatar je ove godine povećao prodaju i posetu za oko 40 posto što nam je dalo prostora da razmišljamo kako da unapredimo program za narednu godinu. Zbog toga smo rešili, ističe Mladen Knežević v.d. direktora da 2023. godine damo šansu i mladim rediteljima, zbog čega se nada dobrom programu i uspešnoj godini.

Za Narodni muzej Šumadije 2022. godina bila je jedna od najuspešnijih. Objavljena je monografija o 70 godina rada ovog muzeja, posle četvrt veka u Amidžinom konaku otvorena je stalna multimedijalna postavka, zatim stalna postavka u kući Svetozara Markovića, a kao kruna je specijalna nagrada Galeriji Nikole Koke Jankovića „Živa“ Foruma slovenske kulture za timsku efikasnost, podseća Miloš Jurišić v.d. direktora. Ove godine narodni muzej Šumadija pokrenuo je i inicijativu koju je grad Kragujevac kao osnivač usvojio, da 2023. godina bude jubilarna godina posvećena knezu Mihailu i obeležavanju 200 godina od njegovog rođenja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar