Ponovo rade kafići i gradski prevoz

Danas startuje novo ublažavanje mera u Srbiji – restorani i kafići počinju da rade na teritoriji cele zemlje, dok autobusi gradskog saobraćaja prvi izlaze na ulice Novog Sada i Kragujevca. Iako su mere ublažene, i kafići i gradski prevoz radiće uz određena ograničenja.

Bez maski i rukavica nije dozvoljen ulaz, a polovina sedišta neće moći da se koristi, zbog obavezne distance. Zabranjena su obeležena crvenim nalepnicama.

Putnici će ulaziti na prednja, a izlaziti na ostalim vratima. Poštovanje pravila kontrolisaće redari, a autobusi će saobraćati po redu vožnje za subotu.

Moći će da ih koriste samo oni koji imaju mesečne markice, jer prodaja karata u autobusima, za sada neće biti moguća.

Restorani će morati da izbace posude za zajedničku upotrebu poput kečapa, senfa ili slanika. Osoblje će nositi odgovarajuću opremu – vizire, maske, rukavice. Obavezna je dezinfekcija posle svakog gosta.

Gosti neće biti u obavezi da nose maske, ali samo dok sede za stolom, prilikom dolaska i odlaska, naručivanja, preuzimanja, plaćanja na pultu, korišćenja sanitarnih prostorija, maske su obavezne.

Poželjno je plaćanje karticom, a u suprotnom i pre i posle uzimanja gotovine konobari će morati da dezinfikuju ruke. Broj mesta u lokalu biće sada ograničen na tri i po kvadrata jedan čovek. Ako ne mogu da obezbede potrebnu distancu, potrebno je postaveiti fizičke barijere koje će deliti prostor između stolova. Prijatnije i manje rizično biće u baštama gde će moći da sedi jedan gost na dva i po kvadrata. Primenu mera kontrolisaće inspekcija, a ko pravila prekrši odgovaraće po Zakonu o zaštiti zdravlja stanovništva.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar