Položeni venci kraj spomenika „Slovačkim pobunjenicima“ u Šumaricama

Polaganjem venaca kraj Spomenika 44 slovačka vojnika – pripadnika 71. austrougarskog pešadijskog puka, u Kragujevcu je obeležena 103. godišnjica od dana kada su vojnici životima platili pobunu i neposlušnost austougarskoj monarhiji. Vence su položili ambasador Republike Slovačke Fedor Roshoa, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima, kao i predstavnici nevladinih organizacija.

Imena streljanih vojnika uklesana na spomeniku podsećaju i upozoravaju da mir i sloboda nemaju cenu, istakao je ambasador Slovačke Fedor Roshoa. Zato danas sa ovog mesta treba da pošaljemo poruku da iz grešaka koje su učinjene u prošlosti moramo da uzvučemo pouke za budućnost. Ovi grobovi kao nemi svedoci istorije upravo pričaju važnu lekciju – da je svaki sačuvani ljudski život najvažnija pobeda. Zahvaljujući se tom prilikom gradu Kragujevcu što sa velikom pažnjom brine o memorijalnom komleksu i poštuje uspomenu na streljane vojnike, ambasador Roshoa je istakao da je to za Slovačku, ali i za porodice stradalih vojnika od velikog značaja jer znaju da njihovi najmiliji počivaju u bratskoj zemlji.

103 godine čuvamo uspomenu na te vojnike, pripadnike 71. pešadijskog puka koji su odbili da slede ideju tadašnje austrougarske monarhije, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić. Naprotiv, slavili su život, poštovali narod države u kojoj se nalaze, odbili su da ubijaju. Takav gest, ali i gest srpskog naroda, koji je uprkos zabranama očuvao i obeležio mesto na kome su streljani, jeste zalog našem prijateljstvu sa slovačkim narodom. Ovaj grad – grad stradalnik ceni i poštuje njihovu požrtvovanost. Oni će zauvek ostati simbol otpora i vrednosti na kojima se gradi nova budućnost, poručio je Dašić.

U svom obraćanju državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor je naglasio da Srbija danas ide napred uzdignute glave vodeći nove bitke sa pandemijom, ekonomskim problemima, problemima nataliteta, ali pre svega u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i državnog suverenitteta. Podrška naše slovačke braće velika je u svakom pogledu, a pogotovo kada je u pitanju očuvanje Kosova i Metohije. Slovačka i Srbija vezane su jakim i čvrstim sponama i u razvoju svojih društava i naroda, istakao je Kapor, baštine upravo ideje slobode, jednakosti, bratstva i pravde na kojima počiva savremena evropska civilizacija.

Nakon komemoracije streljanim vojnicima, ambasador Slovačke u pratnji domaćina, položio je venac kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar