Polaznici Generalštabnog usavršavanja u studijskoj poseti Kragujevcu

Polaznici 66. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane danas su u okviru svog prvog studijskog putovanja posetili Kragujevac, a prijem u zgradi Gradske uprave za njih su priredili Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada i njegov zamenik Zoran Mladenović.

Pored pripadnika oružanih snaga Vojske Srbije Ministarstva odbrane, među 43 polaznika 66. klase Generalštabnog usavršavanja je četiri pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz oružanih snaga Republika Angole.

Uz zahvalnost što je grad Kragujevac i ovoga puta u programu njihovih studijskih poseta, predsednik Petrašinović je polaznike 66. klase Generalštabnog usavršavanja upoznao sa kulturno-istorijskim nasleđem i značajem Kragujevca u istoriji i razvoju Republike Srbije ali i pravcima i viziji Grada u budućnosti.

Zadovoljstvo je ugostiti oficire koji će sutra kada završe svoje usavršavanje postati generali a posebno što u ovoj generaciji ima pripadnika oružanih snaga iz drugih zemalja, kazao je predsednik Petrašinović. Kragujevac ima veoma uspešnu saradnju sa Školom nacionalne odbrane i jedan je od gradova koji uvek biraju za svoje studijske posete. Osim vojne industrije koja je za njih značajna, ovde se nalazi državni Data centar, a posebno ih je ove godine zainteresovala izgradnja Centra za matične ćelije. Sve što su obišli važno je za odbranu i bezbednost zemlje zbog čega se nadam, kazao je Petrašinović, da će i sa ovogodišnje studijske posete Kragujevcu poneti lepe utiske.

Generalštabno usavršavanje je najviši vid vojnog usavršavanja i kruna oficirskih karijera. Studijska putovanja na prvom mestu predstavljaju obogaćivanje znanja polaznika a značajna su zbog saradnje koju želimo da uspostavimo sa lokalnom samoupravom, kazao je načelnik Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane pukovnik Zoran Jekić.

Izrazivši zahvalnost na prijemu pukovnik Jekić je u ime Škole nacionalne odbrane, predsedniku Petrašinoviću uručio plaketu Škole koja od prošle godine nosi ime „Vojvode Radomira Putnika“, dok su svoju zahvalnost gradu Kragujevcu polaznici Generalštabnog usavršavanja iskazali prizmom sa logom klase.

Post Author: Milan

Ostavi komentar