Poginuo Sava Kovačević

Srpski knez Miloš Obrenović abdicirao je 1839 godine u korist sina Mihaila i napustio Srbiju, u koju se vratio 1859. i ponovo preuzeo presto posle odluke Svetoandrejske skupštine 1858. da zbaci kneza Aleksandra Karađorđevića.

Srpsko učeno društvo je 1876 godine za prvu ženu akademika izabralo slikarku Katarinu Ivanović. Ona je rođena u Stonom Beogradu (Sekešfehervar), učila je slikarstvo u Pešti i Beču, a živela je u Parizu i Beogradu. Radila je portrete, žanr-kompozicije i, s posebnim uspehom, mrtve prirode. Gotovo sva njena dela nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu, a najpoznatija su „Autoportret“, „Portret Perside Karađorđević“ i „Grožđe“.

U gradu Siatista u Grčkoj, poginulo je 1930 godine, 30 osoba od krupnog grada koji je padao.

Komandant Treće divizije NOVJ Sava Kovačević, poginuo predvodeći juriš na utvrđene nemačke položaje pri pokušaju probijanja obruča kod mesta Krekovi, 5 kilometara zapadno od Sutjeske.

Britanski vojnici su 1999 godine, dvaput pokušali da prođu kroz blokadu prema prištinskom aerodromu, nesuđenom sedištu glavnog štaba Kfora, ali su ih ruske trupe oterale, postupivši kao i prethodnog dana, kada su osujetile istovetnu nameru francuskih vojnika.

Post Author: Milan

Ostavi komentar