Poginuo je Radivoj Korać

James Gibbs je 1857 godine patentirao šivaću mašinu.

Umro je 1882 godine Đuzepe Garibaldi, italijanski revolucionar i demokrata, vođa pokreta za ujedinjenje Italije.

Srpski naučnik Nikola Tesla doputovao je 1892 godine iz SAD u jedinu posetu Beogradu, gde mu je na železničkoj stanici priređen veličanstven doček. S ministrom prosvete Androm Mitrovićem primljen je u audijenciju kod kralja Aleksandra Obrenovića. Posetio je i Narodni muzej i Veliku školu, gde je o svom radu govorio studentima i profesorima, a sa srpskim fizičarem Đorđem Stanojevićem razgovarao je o započetoj gradnji prve električne centrale u Beogradu.

Jugoslovenski i sovjetski lideri Josip Broz i Nikita Hruščov potpisali su 1955 godine Beogradsku deklaraciju kojom su normalizovani odnosi Jugoslavije i ŠSR, narušeni rezolucijom Informbiroa iz 1948. Dve zemlje su izrazile privrženost principima miroljubive koegzistencije i razvijanju svestrane saradnje na ravnopravnim osnovama.

U saobraćajnoj nesreći kod Bogošće nadomak Sarajeva 1969 godine poginuo je Radivoj Korać, lider reprezentacije Jugoslavije u košarci i najbolji strelac države i Evrope. I dan-danas je rekorder po broju koševa na utakmici Kupa evropskih šampiona, ali kako je pored tog takmičenja postojao i Kup pobednika kupova, njegovim imenom nazvano je takmičenje koje je uvedeno kao treće po snazi. Uspomena na Radivoja Koraća brižljivo se čuva. Svake godine se u Beogradu, u periodu kad je godišnjica njegove smrti, održavaju „Koraćevi dani“, koje organizuje Koraćev matični klub – OKK Beograd.

Post Author: Milan

Ostavi komentar