Poginuo Džejms Din

Odštampana je 1452 godine prva knjiga.

Prvi put je 1630 godine izvršena smrtna kazna u SAD-u.

Srbija i Bugarska objavile su 1912 godine mobilizaciju za rat protiv Otomanskog carstva koji je nazvan Prvim balkanskim ratom. U bitkama od oktobra 1912. do maja 1913, protiv Turaka su se borile i Grčka i Crna Gora, a rat je završen oslobađanjem balkanskih naroda od turske vlasti.

Bugarska armija kapitulirala je 1918 godine u Prvom svetskom ratu, pošto je na granice Bugarske izbila srpska vojska koja je posle proboja Solunskog fronta presekla bugarske trupe na dva dela i potpuno ih slomila.

Završen je 1941 godine tzv. krvavi marš, u kojem su Nemci u Drugom svetskom ratu više od 5.000 Šapčana – za kaznu zbog pomoći partizanima tokom borbi u Mačvi – doterali na Savski most, gde su neke ubili i bacali u reku, druge gonili da trče, pa ih malaksale ubijali. Preživele su vratili u Šabac i deo streljali, a ostale zatvorili u novoformirani logor.

Džejms Din, američki glumac, poginuo je 1955 godine u saobraćajnoj nesreći. Ostao je upamćen kao simbol uznemirene i pobunjene mladosti. Filmovi: „Istočno od raja“, „Buntovnik bez razloga“, „Div“.

Policija je u Beogradu 1999 godine, druge večeri zaredom, silom suzbila mirne demonstracije nekoliko desetina hiljada pristalica opozicione koalicije Savez za promene, povredivši desetine građana. Opozicione stranke Srbije zaključile su ranije tog dana da su vanredni izbori, pod uslovima usklađenim s međunarodnim standardima, najbrži i najracionalniji izlaz iz krize.

Post Author: Milan

Ostavi komentar