Podrška razvoju socijalnog preduzetništva

Uspostavljanje i održavanje dijaloga i intersektorske saradnje radi razvoja socijalnog preduzetništva bila je tema okruglog stola pod nazivom “Socijalno preduzetništvo – problemi i perspektive razvoja“ koji je održan danas u zgradi Gradske uprave. Reč je o projektu “Inicijativa za razvoj socijalnog preduzetništva“ koji realizuje udruženje “Putokaz Kragujevac“ zahvaljujući projektu “Zajedno za aktivno građansko društvo – AKT“ koji uz podršku Vlade Švajcarske, u Srbiji sprovode organizacije „Helvetas Swiss Intercooperation“ i “Građanske inicijative“.

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici Koalicije za razvoj solidarne ekonomije, NSZ, Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Regionalne privredne komore, javnih preduzeća, Saveta za rodnu ravnopravnost, institucija socijalne zaštite i predstavnici civilnog sektora. U ime grada prisustvovali su članovi Gradskog veća, Gordana Damnjanović i Radomir Erić.

Stvaranje povoljne poslovne klime za razvoj socijalnog preduzetništva na teritoriji grada Kragujevca je tema koja je sve nas danas okupila. Iako imamo Zakon o socijalnom preduzetništvu već više od godinu dana, još uvek Vlada Srbije nije usvojila program po kom taj zakon treba da se sprovodi. Postoji veliki broj nedoumica kada je u pitanju osnivanje i rad socijalnih preduzeća i upravo zato mislim da je jako važno da za isti sto sednu donosioci odluka, oni koji treba da pruže informacije ali i da stvore povoljnu poslovnu klimu i zainteresovani građani koji treba da otvore socijalna preduzeća – kaže Snežana Milisavljević iz udruženja „Putokaz – Kragujevac“.

Zorana Milovanović, projektna menadžerka Evropskog pokreta/Koalicije za razvoj solidarne ekonomije istakla je da konačno imamo zakon u ovoj oblasti na koji se čekalo deset godina.

Potrebno je još dosta rada na njegovoj implementaciji. Treba jačati i lokalne samouprave i institucije na nacionalnom nivou, i biznis sektor i medije, svi moramo da se okupimo da pre svega razumemo ideju, a onda i da podržimo praksu.

U odnosu na Evropsku uniju, praksa nije dovoljno razvijena ali postoje dobri uslovi jer imamo nasleđe koje je pogodno za razvoj socijalne ekonomije u Srbiji – kazala je Milovanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar