Podrška lokalnim samoupravama za uspostavljanje i razvoj međunarodne saradnje

U okviru Programa podrške lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, koji finansira Vlada Švedske, Stalna konferencija gradova i opština u Kragujevcu je organizovala dvodnevnu radionicu na temu uspostavljanja i razvoja međunarodne saradnje i promociji koncepta savetnika za poslove evropskih integracija.

Učesnicima radionice, kojoj su pored predstavnika grada Kragujevca, prisustvovali predstavnici Kraljeva, Valjeva, Kladova, Lazarevca i Knića, Švedski međunarodni centar za lokalnu demokratiju prezentovao je svoja iskustva i primere dobre prakse u oblasti bilateralne međunarodne saradnje.

Švedski međunarodni centar za lokalnu demokratiju realizuje program opštinskih partnerstava, koji podrazumeva i finansijska sredstva za uspostavljanje međunarodne saradnje sa opštinama Švedske, a kasnije za kreiranje i implementaciju projekata, kazala je Aleksandra Vukmirović, šef službe za međunarodnu saradnju i EU integracije u SKGO. To znači, pojasnila je, da ukoliko srpska i švedska opština uspostave saradnju imaće priliku da kroz program opštinskog partnerstva razviju projektni predlog i da ukoliko se odobri, bude finansiran od strane švedskih sredstava.

Inače, cilj Programa podrške lokalnim samoupravama na putu ka EU koji realizuje SKGO, je da gradove i opštine osposobimo da nađu partnere iz drugih zemalja, da prenose njihova znanja i primere dobre prakse i promovišu se na međunarodnom planu, ovoga puta u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja koja pokriva veliki broj delatnosti i grana. Uspostavljanjem bilateralne saradnje, u koju bi se uključili i drugi sektori u zajednici – predstavnici građana, nevladinog i poslovnog sektora, razvijaju se resursi i kapaciteti za primenu nadležnosti određene lokalne samouprave, s benefitima po obe strane, kazala je Vukmirović.

Stalna konferencija gradova i opština su naši partneri u oblasti međunarodne saradnje a u okviru radnih grupa njihovi eksperti nam pomažu u izradi Strategije međunarodne saradnje, čime će Kragujevac biti prvi grad u Srbiji sa jednim ovakvim strateškim dokumentom, podsetio je Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju. Vrlo rado se odazivamo svim aktivnostima koje realizuje SKGO, a imajući u vidu da grad Kragujevac želi da bude što aktivniji u oblasti međunarodne saradnje, ono što ćemo čuti od švedskih partnera značiće za lokalni ekonomski razvoj, zaštitu životne sredine i druge standarde u kojima skandinavske zemlje, kazao je Kovačević, imaju dragoceno iskustvo i znanje.

Post Author: Milan

Ostavi komentar