Počeo Solunski proces

Na današnji dan, 2 aprila 742, rođen franački kralj Karlo Veliki koji je od dolaska na presto 768. do smrti 814. proširio franačko carstvo od Severnog mora do Italije i od Atlantika do Češke. Krunisan za cara 800.

Džejms Monro, jedan od najaktivnijih političara u američkoj istoriji, rođen 2 aprila 1758. Bio predsednik SAD od 1817. do 1825. Formulisao Monroovu doktrinu kojom je proklamovana američka izolacionistička politika. Učestvovanjem u dva svetska rata i ulaskom u Ujedinjene nacije SAD napustile Monroovu doktrinu.

Dolar ozakonjen kao novčana jedinica SAD 2 aprila 1792.

Danski pisac Hans Kristijan Andersen rođen 2 aprila 1805. Svetsku slavu donele mu pripovetke za decu, bajke među kojima su najpoznatije „Carevo novo odelo“, „Ružno pače“, „Snežna kraljica“, „Devojčica sa šibicama“.

Pred Vojnim sudom za oficire srpske vojske u Solunu, 2 aprila 1917, počeo sudski proces protiv grupe oficira na čelu s pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, optuženih za pripremanje prevrata i pokušaj atentata na regenta Aleksandra. Apis i dva njegova sledbenika streljani 26. juna, ostali osuđeni na zatvorske kazne. Vrhovni sud Srbije rehabilitovao Apisa i njegove sledbenike u obnovljenom procesu 2. juna 1953.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar