Počelo obeležavanje Svetskog dana Roma u Kragujevcu

Povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, održana je konferencija za medije na kojoj su dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Božidar Nikolić, izvršni direktor obrazovno-kulturne zajednice Roma „Romanipen“ predstavili program „Me sem Rom“ posvećen afirmaciji i popularizaciji kulturnog identiteta Roma i izučavanju romskog jezika.

Povodom Svetskog dana Roma, grad Kragujevac u partnerstvu sa obrazovno-kulturnom zajednicom „Romanipen“ sprovodi niz aktivnosti pod nazivom „Me sem Rom“, kazala je dr Damnjanović. Ovaj program obuhvata aktivnosti koje će se odvijati u periodu od 1-8. aprila, a vezane su za podizanje svesti naših sugrađana o identitetu romske zajednice.

Romi predstavljaju najveću etničku zajednicu u Evropi i smatra se da ih ima između deset i dvanaest miliona. Prema poslednjem popisu stanovništva, u Republici Srbiji živi 174 000 pripadnika romske populacije, a u našem gradu 1482.

U okviru Agende 23 za priključivanje Evropskoj uniji, naša zemlja se obavezala kroz Prvu i Drugu dekadu Roma da će učiniti znatne pomake u oblastima zdravstvene i socijalne zaštite, stanovanja, unapređenja kvaliteta života i položaja Roma i Romkinja u svim oblastima, pa tako i u sferi kulture. Kada govorimo o unapređenju kulture, imamo nekoliko veoma aktivnih udruženja u romskoj zajednici u Kragujevcu, a Grad podržava i zajednički sa njima učestvuje u njihovom funkcionisanju, programima rada i realizaciji projekata.

Zbog toga nam je obeležavanje Svetskog dana Roma izuzetno važno, jer ove godine imamo najavu i dolaske predstavnika Saveta Evrope, glavne menadžerke za „ROMAKTED“ program u kojem je i grad Kragujevac. Imamo tehničku podršku za izradu strateških dokumenata na lokalnom nivou, koji će biti analogni strategiji za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2026. godine, zaključila je dr Damnjanović.

U okviru programa „Me sem Rom“ imaćemo niz aktivnosti koje su upriličene u okviru obeležavanja Svetskog dana Roma, kazao je Božidar Nikolić, izvršni direktor obrazovno-kulturne zajednice Roma „Romanipen“.

Aktivnosti kreću već danas otvaranjem izložbe „Tarot, velika Arkana“, našeg poznatog akademskog slikara dr Zorana Tairovića, dok će od istog autora u sredu naredne nedelje biti prikazana projekcija dokumentarnog filma „Papirnati život“. U četvrtak će biti održano književno veče „Romi na drumovima/Lutajuće srce“ romskih pesnika Rajka Jovanovića i Maje Jovanović. Navedene aktivnosti organizuju se sa ciljem podizanja svesti u okviru romske populacije o značaju izučavanja maternjeg jezika i očuvanja kulturnog identiteta Roma i biće održane u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja.

Završna manifestacija – panel diskusija pod nazivom „Romski kulturni momentum – pogled u budućnost“ biće upriličena 8. aprila u Malom likovnom salonu, najavio je Nikolić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar