Počele Oktobarske svečanosti

Otvaranjem izložbe posvećene Mihailu Černjajevu i ruskim dobrovoljcima ‘’Povratak generala’’ u zdanju Stare skupštine, otpočele su Oktobarske svečanosti. Izložbu povodom obeležavanja godišnjice dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju, autora prof. dr Alekseja Timofejeva, organizuje Narodni muzej Šumadije u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvom kulture Rusije, Istorijskim muzejem Srbije, Državnim istorijskim muzejem iz Rusije i Ruskim centrom za nauku i kulturu ,,Ruski dom“ iz Beograda.

Otvaranju izložbe u ime grada prisustvovali su predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić.

Istoričar Aleksej Timofejev, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, autor izložbe kaže da su dokumenta i fotografije koji čine postavku iz lične arhive Antonine Černjajeve, ćerke generala Černjajeva pod čijim vođstvom je hiljade ruskih doborovoljaca došlo u Srbiju 1876. godine da pomognu u oslobađanju od osmanske sile. Reč je o manje istraženoj temi i prvi smo dobili dozvolu za umnožavanje fotografija koje nam prenose sliku Srbije godine kada počeo srpsko – turski rat, prvi rat koji je Srbija kao nezavisna država vodila protiv Turaka jer su do tada bili samo ustanci, objašnjava autor. U ovom ratu se desio istorijski događaj a to je da je poslednji put nad Srbijom viorila osmanska zastava. Ova izložba čuva uspomenu na te događaje u istoriji i rusko-srpsko bratstvo i saradnju.

Izložba pruža mogućnost da posetioci vide dokumenta koja su prvi put prikazana javnosti i čuvaju se u muzeju u Moskvi.

Tačno je godinu dana od nastanka izložbe i do danas je putovala po gradovima Srbije a sada je u prvoj srpskoj prestonici, kaže Jevgenij Baranov, direktor Ruskog doma u Beogradu. Izložbu prati konferencija o zborniku radova najvećih ruskih stručnjaka i istoričara koji se bave ovim delom Balkana.

U okviru programa ovogodišnjih Oktobarskih svečanosti, u petak, 7. oktobra počinje Međunarodni pozorišni festival Jaokimfest. U organizaciji Spomen – parka „Kragujevački oktobar“ 11. oktobra počinju kamerne svečanosti muzičke umetnosti Oktobru hododarje – OKTOH. Pored jedinstvene antiratne manifestacije 21. oktobra, Velikog školskog časa, kada će biti izvedena poema „Zemlja“ Enesa Halilovića u režiji Petra Stanojlovića, u okviru programa će biti održana tradicionalna manifestacija Bdenje i otvorena izložba ‘’Kragujevac u kolaboracionističkoj štampi 1941 -1944“.

Brojne izložbe, među kojima „Akvizicije Bijenala ARTiJa“, izložba skulptura „Portreti“ autora Tomislava Todorovića i izložba antiratne fotografije Nebojše Rausa, deo su ovogodišnjih Oktobarskih svečanosti pored javnog časa Politike i kultura sećanja (19. oktobra u Muzeju „21. oktobar“) i predavanja „Istorija – okvir ili polazište književnosti: holokaust i kragujevački oktobar“ (27. oktobra u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji) u organizaciji Centra za studije sećanja – FILUM, Univerziteta u Kragujevcu i Spomen parka „Kragujevački oktobar“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar