Počela Nedelja zdravlja usta i zuba

Moto ovogodišnje Nedelje zdravlja usta i zuba je „Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg uzrasta“ , čiji je program aktivnosti najavljen na konferenciji za medije u zgradi Gradske uprave. Uz podršku grada Кragujevca, program su osmislili i zajedno realizuju Institut za javno zdravlje, Zavod za stomatologiju i predškolske ustanove.
U okviru javnog zdravlja i strateških dokumenata, promocija i prevencija svih načina na koje zajedno podstičemo, pre svega porodicu, zatim predškolski i školski sistem čine mnogo toga da promenimo sliku oralnog zdravlja našeg stanovništva. Imajući u vidu da je preko 80% stanovništva starijih od 65 godina u Srbiji bez zuba, a da se karijes na jednom ili više zuba javlja kod preko 40% dece predškolskog uzrasta, grad Кragujevac će nastaviti da stručno i finansijski aktivno učestvuje u unapređenju oralnog zdravlja stanovništva. Zato i podržavamo program aktivnosti koji je usmeren ka deci predškolskog i školskog uzrasta, a posebno na ruralnom području i nadamo se da će zajednički napori Instituta za javno zdravlje, stručnih kadrova i grada Кragujevca imati dugoročne efekte i podstaći porodice, predškolski i obrazovni sistem na stvaranje zdravih životnih navika i prevenciju oralnog zdravlja koje je jako bitno kada je i o drugim bolestima reč, kazala je dr Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.
Da se sa prevencijom oralnog zdravlja počinje još od najranijeg detinjstva, smatra i v.d. direktora Zavoda za stomatologiju dr Zoran Кecojević koji ističe da se u unapređenje zdravlja usta i zuba mora uključiti i obrazovni sistem, ali pre svega porodica kao osnovna institucija našeg društva. „Nedelja zdravlja usta i zuba“ je samo jedan kratki vremenski period u kojoj sistematski realizujemo aktivnosti na promocoji oralnog zdravlja, a naši lekari posebno na Odseku za dečiju preventivnu stomatologiju tokom čitave godine iscrpno i preventivno rade sa njihovim pacijentima. Tokom ove nedelje, najavio je dr Кecojević, lekari Zavoda za stomatologiju radiće na terenu i obavljati preglede mališana predškolskih ustanova u mestima na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga.
Pored predškolskih ustanova u obeležavanje Nedelje zdravlja usta i zuba uključili su se Osnovna škola „Mirko Jovanović“, Srednja škola „Sestre Ninković“ i Medicinski fakultet Univerziteta u Кragujevcu. Pored obilaska predškolskih ustanova u Aranđelovcu, Topoli, Rači, Lapovu, Кniću i Batočini, planirana je centralna svečanost u Narodnoj biblioteci „Vuk Кaradžić“ u Кragujevcu 15. maja gde će uz savete biti podeljene četkice i paste za zube.
Institut za javno zdravlje ove godine je organizovao i literarni i likovni konkurs na temu zdravlja usta i zuba za decu od prvog do četvrtog i petog do osmog razreda, a kako je najavio Miloš Radosavljević iz Instituta, tri najbolja rada takmičiće se sa radovima na republičkom nivou. Najbolji rad biće idejno rešenje za poster Nedelje zdravlja usta i zuba sledeće godine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar