Počela gradnja prve pruge u Srbiji Beograd-Niš

Inkvizicija je 1633 godine primorala italijanskog fizičara i astronoma, Galilea Galileja, da se odrekne svojih učenja i proglasi ih za zablude. Neposredni povod za to bilo je godinu dana ranije objavljeno Galileovo delo u kojem je pokušao da svojim pronalascima potkrepi i dokaže preimućstva Kopernikovog nad Ptolomejevim sistemom.

Knez Milan Obrenović je 1881 godine srebrnim budakom obeležio početak gradnje pruge Beograd-Niš, prve u Srbiji, a prvi putnički voz ka Nišu krenuo je s beogradske železničke stanice 3. septembra 1884.

Rođen je 1905 godine Žan Pol Sartr, francuski filozof i književnik, najizrazitiji predstvanik i vođa francuskog egzistencijalizma. Najvažnija dela filozofskog karaktera: „Imaginarno“, „Biće i ništavilo“, „Egzistencijalizam je humanizam“ i dr, romani: „Mučnina“, „Putevi slobode“, drame: „Prljave ruke“, „Nesahranjeni mrtvaci“… Nobelovu nagradu za književnost 1964. godine odbio je da primi.

Tiny Broadwick je 1913 godine postala prva žena koja je skočila padobranom iz aviona.

Japanske snage na Okinavi (malom ostrvu između Istočnog kineskog mora i Tihog okeana) predale su se 1945 godine SAD-u. Ovo ostrvo je od aprila do juna 1945. bilo poprište borbi između Japana i SAD-a. Kasnije je postalo glavna američka vojno-pomorska i vazduhoplovna baza na Dalekom istoku koju je američka vojska koristila u korejskom ratu (1950-1953).

Post Author: Milan

Ostavi komentar