Počela bitka na Drini

Na današnji dan, 6 septebra 1566, umro je turski sultan Sulejman II Veličanstveni. Tokom njegove 46-godišnje vladavine Otomansko carstvo dostiglo je vrhunac moći i najveće teritorijalno proširenje. Umro je prilikom opsade Sigeta u trećem pohodu na Beč.

Austrijska vojska pod komandom bavarskog kneza Maksimilijana Emanuela (Maximilian), uz pomoć srpskih dobrovoljaca, savladala je 6 septebra 1688 otpor Turaka i ušla u Beograd. Turci su ga ponovo zauzeli 1690.

Francuski general i državnik Mari Žozef, markiz od Lafajeta, nazvan „herojem dva sveta“ u Američkom ratu za nezavisnost gde se borio protiv Britanaca, rođen 6 septembra 1757.
(1777-81). Po povratku u Francusku bio je predstavnik plemstva u skupštini i zastupnik liberalnih ideja.

Američka pacifistkinja i društveni reformator Džejn Adams, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1931, rođena je 6 septembra 1860. Bavila se praktičnim rešavanjem socijalnih problema i bila predsednik Međunarodne ženske lige za mir i slobodu.

Na zahtev saveznika da posle pobede na Ceru u Prvom svetskom ratu preduzme ofanzivu preko granice, srpska vojska je 6 septembra 1914 počela operacije protiv Austrijanaca u Sremu i istočnoj Bosni, poznate kao Bitka na Drini. Borbe su trajale do 11. novembra, kada je srpska vojska bila prisiljena da se povuče.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar