Počast žrtvama revolucionarne pravde

U znak sećanja na žrtve revolucionarnog terora 1944. u Kragujevcu, kod Gromovića ulaza u podnožju Pivarskog parka služen je parostos i položeni venci kraj spomen obeležja koje je podignuto 1999. godine.

Posle oslobođenja Kragujevca 20. oktobra 1944. godine, u Kapislani nekadašnjeg Vojnotehničkog zavoda, partizani su streljali više stotina uglednih Kragujevčana i stanovnika okolnih mesta, čiji tačan broj ni imena nisu utvrđeni.Većina bez suda i sudjenja, mnogi bez obrazloženja i godinama bez ikakve informacije o sudbini čak ni najbližima.

U čast nevino stradalim žrtvama sveće su zapalili i vence položili predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović, potomci nastradalih, predstavnici boračkih organizacija i Gradski Odbor Demokratske Stranke.

“Za nas Kragujevčane, oktobar je jako tužan mesec, jer se sećamo žrtava koje su stradale 1941. godine i 1944. godine. Sećanje na svaku žrtvu se ne sme zaboraviti, i zbog toga svakog 19., 20., i 21. oktobra na svim stratištima u Kragujevcu i okolini, odajemo počast i pomen svim nevino stradalim žrtvama u toku Drugog svetskog rata“, kazao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

Post Author: Milan

Ostavi komentar