Pobunom u Pragu počeo Tridesetogodišnji rat, Hajnrih Himler izvršio samoubistvo

Burgunđani su 1430 godine u Stogodišnjem ratu u Kompijenju zarobili francusku nacionalnu junakinju Jovanku Orleanku i predali je Englezima, koji su je potom izveli na crkveni sud i 1431. osudili na smrt pod optužbom da je jeretik i veštica i spalili na lomači.

Kenterberijski nadbiskup Tomas Krenmer objavio da je poništen brak engleskog kralja Henrija Osmog s Katarinom Aragonskom i da je zakonito njegovo venčanje s Anom Bolen u januaru 1533, što je izazvalo bes Vatikana.

Pobunom Čeha protiv Habsburške monarhije u Pragu izbio 1618 godine Tridesetogodišnji rat, najsvirepiji sukob feudalne epohe u Evropi. Razljućeni građani su – slično kao u pobuni husita u tom gradu protiv rimokatolika 1419. – izbacili kroz prozor Gradske vijećnice namjesnike cara Ferdinanda Drugog Austrijskog, smatrajući ih krivcima što su rimokatolici srušili dvije protestantske crkve kod Praga. U ratu, koji je izbio protiv carske vojske, protestantskim Česima su priskočili u pomoć Danska, kasnije Švedska, Britanija, čak i rimokatolička Francuska. Rat je obilježen masovnim pustošenjima i krajnjim svirepostima, u čemu su prednjačili rimokatolici pod uticajem jezuita, koji su raspalili mahnito djelovanje inkvizicije. Gubici su bili ogromni – stanovništvo Njemačke je svedeno na manje od polovine, a Češke na petinu predratnog broja. Rat je okončan Vestfalskim mirom 1648, kojim je Francuska dobila od Njemačke Alzas i dijelove Lorene, Švedska Istočnu Pomeraniju i posjede na ušćima velikih njemačkih rijeka, Holandija i Švajcarska su stekle nezavisnost, a u Njemačkoj, koja se raspala na oko hiljadu državica, feudalci su dobili gotovo potpun suverenitet, a carevi iz dinastije Habsburg su izgubili stvarnu vlast.

Italijanske trupe počele 1915 godine napad na austrijski položaj na Soči, čime je kraljevina Italija ušla u Prvi svjetski rat na strani sila Antante. Italija gotovo i nije uticala na ratna zbivanja, ali je poslije rata, zahvaljujući diplomatskom pogađanju, postala veliki dobitnik, pripojivši Tirol, Trst, Istru, dijelove Dalmacije.

Nemački nacistički diktator Adolf Hitler odlučio je 1939 godine da započne Drugi svetski rat, rekavši pred 14 najviših nemačkih komandanata: „Ovoga puta nema mnogo da se raspravlja. Imaćemo rat. Odlučio sam da zbrišem Poljsku. Od uspeha ovog poduhvata zavisi uspeh svega što posle toga dolazi. Mi sada odlučujemo o sudbini Nemačke za hiljadu godina“. Rat je počeo invazijom na Poljsku 1. septembra 1939.

Samoubistvo izvršio 1945 godine nemački ratni zločinac Hajnrih Himler, šef zloglasne nacističke policije Gestapo od 1936. Jedan od najbižih saradnika vođe Trećeg rajha Adolfa Hitlera ubio se dan pošto su ga Britanci zarobili.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar