Pobeda štrajkača

Radnici kragujevačkog JKP „Vodovod i kanalizacija“, posle jednodnevnog štrajka izdejstvovali su povećanje plate.

Posle razgovora sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem, predstavnici sindikata i poslovodstvo firme pronašli su model kako da zarada bude veća, a u skladu sa zakonom.
Oni su se dogovorili da od januara naredne godine razlika u ceni rada od 57,9 do 155,3 dinara, zbog važećih zakonskih propisa koji trenutno ne dozvoljavaju njeno povećanje, isplaćuje kroz doplatu zarada zaposlenih.

„Isplatom doplata, odnosno razlike u ceni rada od 57,9 do 155,3 dinara, nijedan naš radnik od početka naredne godine neće više imati platu ispod 27.000 dinara, koliko će u narednom periodu da iznosi minimalna zarada“, rekao je Saša Mihajlović, predsednik UGS “Nezavisnost”

Prema njegovim rečima, do sada je u “Vodovodu” plate ispod zakonom pripisane minimalne zarade primalo čak 402 od ukupno 540 zaposlenih. To je posledica važećeg obračuna plata po ceni rada po radnom satu od 57,9 dinara i umanjenja zarada zaposlenima u javnom sektoru od deset odsto.

Na sastanku Štrajkačkog odbora sa čelnicima firme i gradske uprave dogovoreno je da zaposleni u “Vodovodu” u prvoj polovini naredne godine dobiju i solidarnu finansijsku pomoć od po 42.000 dinara, koja će im biti isplaćena u šest jednakih mesečnih rata.

Problem povećanja cena rada po radnom satu u toj firmi biće, prema rečima Mihajlovića, trajno rešen u narednih šest meseci, odnosno do polovine sledeće godine. Prosečna plata u „Vodovodu“ do sada iznosila je 36.000 dinara.

 

Izvor: B92

Post Author: Milan

Ostavi komentar