Persijanci pobedili Spartance, osnovan Balkanski savez

Na današnji dan, 9 avgusta 480. pne, Persijanci pod vođstvom kralja Kserksa su pobedili u trodnevnoj bici kod Termopila vojsku kralja Sparte Leonide. Ta pobeda je Kserksu omogućila osvajanje Atine.

U bici kod Hadrijanopolja, u kojoj su Goti teško porazili Rimljane, 9 avgusta 378 godine poginuo je istočno-rimski car Valent Flavije, rođen 338. u današnjim Vinkovcima (Cibalae).

Švajcarski psiholog Žan Pijaže (Jean Piaget), poznat po istraživanjima saznajnih funkcija kod dece, rođen je 9 avgusta 1896. Osnovao je Međunarodni centar za genetičku epistemologiju („Dečiji govor i mišljenje“, „Uvod u genetičku epistemologiju“).

Tokom kampanje „Napustite Indiju“ (Quit India) Sveindijskog kongresa, britanske vlasti su u Bombaju 9 avgusta 1942 uhapsile indijskog nacionalnog vođu Mahatmu Gandija (Gandhi) i njegovih 50 sledbenika. Gandi je u zatvoru 21 dan štrajkovao glađu, a pušten je 1944. pod pritiskom javnosti.

Amerikanci su, na kraju Drugog svetskog rata, 9 avgusta 1945 bacili i drugu atomsku bombu koja je razrušila više od polovine japanskog grada Nagasaki. Poginule su 73.000 ljudi, a hiljade umrle narednih godina od radijacije. Japan je kapitulirao 15. avgusta, čime je rat okončan.

Na trećem zasedanju u Beogradu, 9 avgusta 1945 Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) proglašeno je za privremenu Narodnu skupštinu Demokratske Federativne Jugoslavije.

Kao odgovor na pretnje SSSR-a i istočnog bloka Jugoslaviji, Grčka, Turska i Jugoslavija zaključile su 9 avgusta 1954 na Bledu (Slovenija) Balkanski savez o političkoj saradnji i uzajamnoj pomoći na rok od 20 godina. Otopljavanjem sovjetsko-jugoslovenskih odnosa posle 1956. godine, taj savez je gubio na značaju, iako formalno nikada nije otkazan.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar